Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky patří mezi nejtradičnější cukroví, které by bylo škoda nemít o Vánocích na štědrovečerním stole. Recept, na vanilkové rohlíčky, mi na blogu začal chybět. Věřím, že i vám, teď recept na rohlíčky přijde vhod. Vycházela jsem podle receptu ze staré prvorepublikové kuchařky, protože takové tradiční cukroví si zaslouží i trochu historie. 

Nevím, jak dříve byl vanilkový lusk dostupný většině lidem. Například v zámecké kuchařce, kde je zapsán podobný recept na vanilkové rohlíčky, byl vanilkový lusk běžnou ingrediencí. Určitě doporučuji použít kvalitní vanilkový lusk, který dodá rohlíčkům nádhernou vůni a opravdovou chuť. Ve starých receptech na rohlíčky se dočtete, že můžete přidat do těsta mandle nebo ořechy( vlašské, lískové). Já zvolila mandle, pro jejich jemnost a bělejší barvu. Navíc jsem do těsta přidala trochu vanilky, když už to mají být opravdu vanilkové rohlíčky. Řekla bych, že nejzásadnější je, každý rohlíček obalit v domácím vanilkovém cukru. Jak na výrobu vanilkového cukru najdete u mě na blogu zde. Příprava je opravdu jednoduchá. Budete tak mít v zásobě cukr s vůní a chutí pravé vanilky, který budete při pečení často potřebovat.

Tip: Domácí vanilkový cukr můžete skladovat v originální keramické nádobě, která je k dostání na eshopu Sladké vanilky


Co budu potřebovat

  • 250 g hladké mouky 
  • 200 g změklého másla
  • 100 g loupaných mandlí
  • 70 g moučkového cukru 
  • ½ vanilkového lusku
  • na obalení domácí vanilkový cukr 

Jak na to

  1. Loupané mandle v mixéru najemno rozemelu, přidám mouku, cukr, zrníčka vanilky a promíchám. 
  2. Máslo přidám do sypké směsi a na vále zpracuji v hladké nelepivé těsto. 
  3. Předehřeji troubu na 170 °C.
  4. Těsto rozdělím na dva díly, z nichž rozválím váleček, který rozkrájím na malé kousky cca 2x2cm. 
  5. Z každého kousku těsta udělám kuličku, kterou následně trochu rozválím a vytvaruji do tvaru rohlíčku.
  6. Rohlíčky skládám v dostatečném rozestupu na plech s pečícím papírem.
  7. V předehřáté troubě rohlíčky peču 8-10 minut. Ke konci pečení rychle hnědnou, tak je spíš vytáhnu z trouby dříve a nechám na plechu dojít.
  8. Ještě teplé rohlíčky obaluji v předem připraveném domácím vanilkovém cukru.
previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *