Žitný chléb s ořechy a brusinkami

Čas od času dostanu chuť na celožitný chléb, který má svoji jedinečnou chuť i vůni. Žitný chléb je tmavší barvy, střídka je vlhčí a díky tomu chléb vydrží déle čerstvý a chutný. U celožitného chlebu je proces výroby poněkud jiný, protože žitná mouka si moc nerozumí s dlouhým hnětením a obecně kuchyňským robotem. Nejvíc se mi osvědčilo zpracovat těsto pomocí dánské metly. Těsto je tak provzdušněné, dostatečně zamíchané – krátce, tak jak to žitná mouka potřebuje. Při míchání těsta úplně postačí, aby se ingredince na chléb spojily a vytvořili lepkavé těsto, které Vám jen těžko půjde vytvarovat do bochníku. Takové těsto je ideální péct ve formě na chléb.

Žitný chléb si velmi rozumí se semínky a ořechy. Já jsem zvolila kombinaci vlašských ořechů s brusinkami, které přidají trochu sladkosti. Pro mě je to ideální chléb k domácímu sýru.

Co budu potřebovat

na rozkvas:

  • 1 lžíci žitného kvásku
  • 100 ml vody
  • 100 g žitné mouky

na těsto:

  • 200 g žitného rozkvasu
  • 440 g vody
  • 500 g žitné mouky
  • 3 lžičky soli
  • vlašské ořechy
  • sušené brusinky

Jak na to

Příprava rozkvasu:

  1. Do nádoby k aktivnímu kvásku přidám vodu, žitnou mouku a zamíchám vše, aby se vytvořila kaše.
  2. Nádobu nechám na stole při pokojové teplotě min. 8 hodin, aby kvásek mohl pracovat a vytvořil se silný rozkvas pro zadělání těsta.
  3. Po 8 hodinách rozkvas nabyl velkého objemu a má objem cca 200 g. Je plný bublinek a měl by příjemně nakysle vonět.

Příprava těsta a pečení:

  1. Rozkvas ( jednu lžíci si nechám v nádobě na příště), 300 g vody, 250 g žitné mouky dám do mísy a vše zamíchám tak, aby se všechny ingredience spojili.
  2. Těsto nechám v míse kvasit cca 2 hodiny.
  3. Když je těsto rozkvašené a začíná padat, přidám do něj 140 g vody, 250 g žitné mouky a sůl.
  4. Těsto opět krátce zamíchám, aby se vše spojilo do vláčného těsta, které se lepí.
  5. Do těsta přidám brusinky, ořechy a zamíchám.
  6. Chlebovou formu na pečení vyložím pečícím papírem a těsto přendám do formy, tak aby bylo stejnoměrně rozložené a povrch zarovnám.
  7. Formu dám pod utěrku na teplejší místo a nechám těsto kynout cca 3 hodin.
  8. Když se mi zdá těsto po 2 hodinách dostatečně nakynuté, předehřeji troubu na 250 °C.
  9. Vykynuté těsto vložím ve formě do předehřáté trouby a peču 10 minut.
  10. Po 10 minutách pečení snížím teplotu na 190 °C a peču dalších 30 minut.
  11. Po 30 minutách chleb z formy vyklopím na pečící plech a dám ho do trouby ještě na 10 minut dopéct, aby i okraje se propekly.
  12. Upečený chléb nechám vychladnout na mřížce.
  13. Chléb krájím nejdříve za 2 hodiny po upečení.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Pytlíky na pečivo na zapnutí

Pytlíky na pečivo na zapnutí

e-shop
Chlebová forma

Chlebová forma

e-shop
Nádoba na kvásek

Nádoba na kvásek

e-shop
Chladící mřížka kruhová

Chladící mřížka kruhová

e-shop
Dřevěná prkénka

Dřevěná prkénka

e-shop
Lněná utěrka

Lněná utěrka

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *