Jako malá jsem v cukrárně milovala rakvičky. Byly opravdu křehké a rozplývaly se na jazyku. Bohužel dnes se i z ekonomických důvodů do rakviček přidává příliš mouky, výsledkem čehož jsou rakvičky příliš hutné. Najít cukrárnu, kde mají rakvičky stále takové, na jaké jsem byla zvyklá, není snadné. Proto jsem se rozhodla, že si rakvičky začnu dělat sama – a to i přes svoje přesvědčení, že půjde o pracnou záležitost. Vůbec ne, je to snadné!
Co budu potřebovat:
3 žloutky
1 malé vejce
200 g mletého cukru
Vanilkový cukr
půl lžíce hrubé mouky
smetana ke šlehání
Jak na to
Žloutky, jedno celé vejce, vanilkový cukr, mletý cukr a hrubou mouku šlehačem vyšlehám do husté pěny. Trvá to přibližně 15 minut. Mezitím si připravím formičky na rakvičky. Jelikož mám plechové, vymazávám rozpuštěným sádlem celou vnitřní část formičky až po okraj. Používám opravdu jen sádlo. Když jsem zkoušela vymazat formičky olejem, upečené rakvičky šly sice vyklopit, ale struktura spodní části nebyla tak pěkná. Dobře vymazané formičky plním vyšlehanou pěnou. Dávám ji jen do poloviny formičky. Pěna se při pečení nafoukne po okraj formičky a tím vznikne dutá rakvička s tenkým okrajem. Do předehřáté trouby na 180 až 200 °C dám plech s formičkami a přes dvířka pozoruji, jak se začne těsto nafukovat. Když je těsto těsně pod okrajem, ztlumím troubu na 70 °C a dál peču 2,5 hodiny. Mezi pečením neotvírám troubu! Po dopečení nechám rakvičky chvíli vychladnout a pak vyklopím. Stačí jen nahnout formičku a rakvička sama vypadne. Rakvičky ozdobím vyšlehanou šlehačkou.
Recept vychází na 20 ks rakviček, které se vejdou na jeden pečící plech.
Žádné komentáře