Máslové křehké sušenky, polité čokoládou s vyraženým nápisem jistě znáte. Polomáčené sušenky mi navozují vzpomínku na dětství, kdy o velkých prázdninách na chatě jsem jich měla plné hrsti a snědla jich fakt hodně. Tenkrát jsme se jich asi přejedla.
Manžel přišel s prosbou, jestli nějaké polomáčené taky neupeču. To byla výzva. Baví mě péct, to co má rodina ráda a má to být i známou identitou. Musím uznat, že tyto domácí sušenky mi rozhodně chutnají víc, než jakékoliv kupované z obchodu. Snad je to tím, že vím, co obsahují. Třeba i to domácí vajíčko. Rozhodně si na sušenkách pochutnali i naše děti. Křehké máslové sušenky s vanilkovou chutí, máčené v mléčné čokoládě jsou skvělou pochoutkou pro děti i dospělé. Výroba sušenek je pro děti velkou zábavou, a tak mi pomohly i s razítkováním. Razítkování těsta je snadné, hravé a sušenky s embosovaným vzorem vypadají na talíři moc lákavě.
Co budu potřebovat
na těsto:
130 g změklého másla
½ vejce
70 g moučkového cukru
200 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
1 lžičku vanilkového extraktu
dále:
200 g mléčné čokolády
Jak na to
Příprava těsta a pečení:
- Máslo, cukr, vejce ( celé vejce pokojové teploty rozmíchám a polovinu oddělím) a vanilkový extrakt dám do mísy robotu a vše vyšlehám do pěny.
- Dále přidám mouku, sůl a vypracuji v hladké těsto.
- Těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici hodinu odležet.
- Po odležení rozválím těsto na 0,5 cm silný plát, pomocí kulatého vykrajovátka průměru 5 cm vykrojím kolečka. Kolečka těsta popráším moukou a razítkem obtisknu motiv do těsta.
- Připravené těsto na sušenky přenesu v dostatečném rozestupu na plech s pečícím papírem.
- Plech dám ještě na chvíli do lednice, aby vzor lépe vynikl a mezitím si předehřeji troubu na 190 °C.
- Sušenky peču cca 7 min. do zlatova. Jak po okrajích začnou sušenky hnědnout plech z trouby vyndám, nechám je na plechu dojít a zcela vychladnout.
Příprava polevy:
- Čokoládu nalámu do skleněné mísy, kterou postavím na hrnec s vodou. Čokoládu nechám zahřívat do rozpuštění.
- Do rozpuštěné čokolády ihned spodní stranou máčím sušenky a pokládám je embosovanou stranou na stůl.
- Sušenky vložím na chvíli do lednice, aby čokoláda ztuhla.
TipZ našeho e-shopu:
1 komentář
Sušenky jsou vynikající, všichni si na nich moc pochutnali! A otisk razítka byl i po upečení krásně vidět a nezratil se (i když už jsem je nedávala na plechu vychladit před pečením). Moc děkuji za recept!!!