Druhým vybraným receptem výzvy “peču podle vás” se stalo anýzové cukroví. Je to zároveň poslední vánoční cukroví v tomto roce připravené na blog. Ještě pro nás upeču oblíbené kokosky. Zásobu bílků po tomto cukroví mám slušnou. Nemusíte se teda obávat co s nevyužitými bílky a vyzkoušet můžete ještě jednoduché kokosky z blogu.
Anýzové cukroví vám opravdu při pečení provoní kuchyň. Vůně anýzu a citronu je úžasná a chuťově je cukroví lahodné. Místo obvyklé marmelády jsem slepila anýzové lístečky citronovým krémem, který se k těstu velmi hodí a dodává cukroví vyjímečnost. Na závěr jsem každý lísteček potřela žloutkovou polevou, která vytvoří na listecku hladký povrch a výborně vyvažuje citronový krém.
Recept zaslala Klára Hanoldová.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 375 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 1 žloutek
- 3 lžíce rumu
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíci vanilkového cukru
- 1 lžičku drceného anýzu
na krém:
- 4 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 50 g másla
- kůra a šťáva ze 2 citronů
na polevu:
- 100-150 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 2 žloutky
Jak na to
- Citronovou kůru bez chemického ošetření nastrouhám najemno a šťávu vymačkám. Přidám ostatní suroviny na těsto a v míse smíchám dohromady.
- Na vále ještě propracuji v hladké těsto a průběžné těsto podsypávám moukou.
- Vypracované těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici odležet min 2 hodiny.
- Předehřeji troubu na 160 °C horkovzduch.
- Těsto na pomoučeném vále rozválím na 0,5 cm silný plát. Z těsta vykrojím pomocí vykrajovátek tvary lístečků a přenesu je na plech s pečícím papírem.
- Plech vložím do rozehřáté trouby a lístečky peču cca 6 minut.
- Kraje lístečků při pečení trochu zezlátnou a v ten okamžik plech vyndám. Při delším pečení těsto zespodu rychle zhnědne.
- Lístečky nechám na plechu vychladnout a mezitím si připravím citronový krém.
- Na krém: Kůru z citronu nastrouhám najemno a štávu vymačkám. Do hrnce se silným dnem( nebo do mísy, ve vodní lázni) dám všechny ingredience na krém včetně kůry a citronové šťávy. Směs zahřívám tak dlouho dokud nevznikne hladký krém pudingové konzistence. Krém nechám vychladnout.
- Upečené lístečky slepím citronovým krémem.
- Na polevu: Žloutky, cukr a rum v misce třu vidličkou do zhoustnutí. Podle konzistence polevy přidám moučkový cukr. Poleva by měla být hladká a pomalu stékat.
- Lístečky potřu z vrchu žloutkovou polevou a nechám zaschnout.
- Cukroví dám do papírové krabičky a skladuji v chladu.
Žádné komentáře