Koláče

Dýňový cheesecake s karamelem

3.10.2022

Na konci léta začínají na zahradách dozrávat první dýně Hokaido. Tento druh dýně je ideální na přípravu pečených i nepečených dezertů. Dýně se vaří se slupkou a následně z ní připravíte pyré, které je nepostradatelné pro tento cheesecake. Přivítejte podzim dýňovým koláčem s vůní rozmanitého koření a vrstvou ořechů a karamelem.

 

Co budu potřebovat

na dno koláče:
piškoty100 g oříškových sušenek Bebe
vlašské ořechy50 g vlašských ořechů
máslo30-40 g změklého másla

na sýrovou náplň :
mascarpone400 g mascarpone
třtinový cukr100 g třtinového cukru
dýně300 g dýně Hokaido
smetana400 ml smetany ke šlehání
vanilkový luskvanilkový luskzobrazit na e-shopu
směs koření1 lžíce dýňového kořenízobrazit na e-shopu
želatina2 plátky želatiny

 na karamel:
cukr50 g krupicového cukru
máslo50 g másla
smetana30 ml smetany ke šlehání

 dále:
vlašské ořechyvlašské ořechy

Jak na to

  1. Sušenky s vlašskými ořechy rozmixujte, přidejte máslo a znovu krátce rozmixujte. Směs by měla být vlhká a tvárná.
  2. Dortovou formu v průměru 20 cm vyložte celou pečícím papírem
  3. Sušenkovou drť nasypte do formy. Pomocí lžíce rovnoměrně směs rozprostřete a vtlačte. Formu dejte chladit do lednice. 
  4. Na náplň cheesecake mají ingredience pokojovou teplotu. 
  5. Do mascarpone zamíchejte cukr a mísu dejte stranou.
  6. Dýni nakrájejte na kousky a uvařte ve vodě do změknutí. Tyčovým mixérem uvařenou dýni rozmixujte a nechte vychladnout.
  7. Želatinu nechte ve studené vodě 10 minut nabobtnat.
  8. Do mascarpone přidejte na špičku nože zrníčka vanilky, koření, dýňové pyré a následně vše vyšlehejte.  
  9. Nabobtnalou želatinu s trochou vody zahřívejte v hrnci do rozpuštění. Odeberte 2 lžíce dýňového krému a vmíchejte želatinu. Nechte trochu vychladnout.
  10. Želatinu následně vmíchejte do zbývajícího krému.
  11. Smetanu vyšlehejte v tuhou šlehačku a přimíchejte ji do dýňového krému.
  12. Dýňovou náplň vlijte do formy z lednice, povrch uhlaďte a vložte formu znovu do lednice na min. 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
  13.  Na karamel nechte cukr v hrnci se silným dnem rozpustit. Jakmile bude mít karamel jantarovou barvu, přidejte k němu máslo a míchejte. Následně přilijte smetanu a metličkou míchejte dokud nevznikne hladký polotekutý karamel. 
  14. Ztuhlý cheesecake vyjměte z formy a odstraňte pečící papír z boků.
  15. Cheesecake posypte vlašskými ořechy a polijte karamelem.
  16. Koláč nakrájejte nožem namočeným v teplé vodě, aby byl řez hladký a podávejte.

 

test ikonyTip

Jestli cheesecake není dostatečně ztuhlý, dejte ho na chvíli do mrazničky. Zpevní se a bude se Vám lépe krájet. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět