Cannoli jsou jedním z nejznámějších italských dezertů, pocházejících ze Sicílie. Křupavé trubičky těsta mají neuvěřitelnou texturu – díky kombinaci hladké mouky a semoliny jsou křehké, ale zároveň pevné, takže se hned nerozpadnou v ruce a tolik nedrobí jako tradiční máslové trubičky. Zajímavostí na těchto trubičkách je, že se při smažení na povrchu vytváří puchýře, což je způsobeno přidáním vína (tradičně bílého Marsala) do těsta. Trubičky se obvykle plní ricottou – nejlépe ovčí – a zdobí pistáciemi, čokoládou nebo kandovaným ovocem. Protože u nás jsou pistácie velmi oblíbené, zvolila jsem tuto variantu. Krém je kombinací ricotty a mascarpone, které vytvářejí krémovou a nadýchanou texturu s jemným nádechem pistácií a sladkosti. Myslím, že si je zamilujete a budete je připravovat na oslavy nebo pro návštěvy.
Co budu potřebovat
na těsto :
250 g hladké mouky (50 g semolinové)
30 g moučkového cukru
30 g másla
1 vejce
50 ml bílého vína (Marsala)
1 lžička kakaa
špetka soli
½ lžičky mleté skořice
na krém:
250 g ricotty
100 g mascarpone
80 g moučkového cukru
1 lžíci jemně mletých pistácii
sekané pistácie na dozdobení
Jak na to
příprava těsta:
- Do mísy dám 250 g hladké mouky a 50 g semolinové mouky.
- Přidám 30 g moučkového cukru, 1 lžičku kakaa, špetku soli a ½ lžičky mleté skořice. Vše dobře promíchám.
- Do směsi přidám 30 g studeného másla a 1 vejce. Rukama promíchám, dokud se máslo a vejce nepropojí s moukou.
- Postupně přilévám 50 ml bílého vína (ideálně Marsala) a vypracujte těsto, které by mělo být pevné a hladké.
- Těsto zabalím do potravinářské folie a nechám odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny- ideálně do druhého dne.
- Po odpočinku těsto vyválím na tenký plát (asi 2 mm silný). Vykrojím kolečka o průměru 8 cm.
- Každé kolečko navinuji kolem kovové trubičky
, okraj potřu bílkem, aby se těsto přilepilo a lehce přitisknu.
- Smažím v horkém oleji (asi 170°C) dozlatova. Trubičky opatrně vyjmu z oleje a nechám vychladnout. Po vychladnutí opatrně sundám kovové trubičky.
příprava krému:
- V míse smíchejte 250 g ricotty a 100 g mascarpone.
- Přidám 80 g moučkového cukru a dobře promíchám, dokud směs nebude hladká.
- Do krému přidám 1 lžíci jemně mletých pistácií a znovu promíchám.
- Krém naplním do cukrářského sáčku s hladkou kulatou zdobičkou.
dokončení:
- Naplním vychladlé trubičky připraveným krémem.
- Na závěr posypu konce cannoli sekanými pistáciemi a můžu také posypat trochu moučkového cukru.
Žádné komentáře