Seznamuji vás s dalším novým druhem cukroví, které u nás na štědrovečerním stole nesmí chybět. Recept na Štangličky mám už pár let v šuplíku. Štangličky jsou tradičním cukrovím v naší rodině, které se dědí a jeho kořeny sahají ještě hlouběji. Ač se cukroví zdá na první pohled jednoduché, nikdy jsem nebyla s výsledkem spokojena. Buď poleva nebyla celistvá a hladká, nebo jsem jednoduše cukroví přepekla. Tohle cukroví jako linecké má rádo kratší a mírnější pečení. Štangličky jsou podle mě moc dobrým cukrovím, které vám nezabere mnoho času a suroviny budete mít vždy po ruce. Tenhle druh cukroví mám ráda pro jeho křehkost a méně sladkou chuť, což si myslím oceníte hlavně o Vánocích.
Co budu potřebovat
na těsto:
140 g margarínu Stella
140 g hladké mouky
1 žloutek
1 lžíci smetany ke šlehání
na polevu:
1 bílek
2 lžíce moučkového cukru
Jak na to
- Změklou Stellu a všechny další ingredience vypracuji na vále v hladké nelepivé těsto. Těsto ihned na vále rozválím na silný plát cca 0,3 cm.
- Předehřeji troubu na 130-140 °C.
- Na potření těsta si připravím polevu. Cukr s bílkem v misce šlehám ( cca 10 minut) vidličkou do té doby než je poleva lesklá, bílá a pomalu stéká z vidličky.
- Rozválené těsto potřu stejnoměrně polevou.
- Pomocí radélka nařežu z těsta 3 cm pruhy, které ještě rozkrájím na 5 cm kousky.
- Na plech s pečícím papírem přenesu nařezané tvary a peču v předehřáté troubě cca 15 minut. Poleva by měla být zaschlá a stále světlé barvy.
- Upečené štangličky nechám na plechu vychladnout, a poté je uložím do krabice. Štangličky nepotřebují větší uležení, jsou chutné hned po upečení.
2 Komentáře
Dobrý den, vadí mi v receptu Stella, je možné použít máslo? Děkuji
Zdravím, to chápu, já dávám do cukroví taky jedině máslo, ale bojím se, že tento recept s máslem, už by nebyl ono. Ale nezkoušela jsem Stellu nahradit máslem, protože mám recept od babičky a ta mi řekla, že jedině musím dát Stellu. Pěkné vánoční pečení, Žaneta