Cukroví

Štangličky

13.12.2019

Seznamuji vás s dalším novým druhem cukroví, které u nás na štědrovečerním stole nesmí chybět. Recept na Štangličky mám už pár let v šuplíku. Štangličky jsou tradičním cukrovím v naší rodině, které se dědí a jeho kořeny sahají ještě hlouběji. Ač se cukroví zdá na první pohled jednoduché, nikdy jsem nebyla s výsledkem spokojena. Buď poleva nebyla celistvá a hladká, nebo jsem jednoduše cukroví přepekla. Tohle cukroví jako linecké má rádo kratší a mírnější pečení. Štangličky jsou podle mě moc dobrým cukrovím, které vám nezabere mnoho času a suroviny budete mít vždy po ruce. Tenhle druh cukroví mám ráda pro jeho křehkost a méně sladkou chuť, což si myslím oceníte hlavně o Vánocích. 

Co budu potřebovat

na těsto:
máslo140 g margarínu Stella
mouka140 g hladké mouky
Vejce1 žloutek
smetana1 lžíci smetany ke šlehání

na polevu:
Vejce1 bílek
cukr2 lžíce moučkového cukru

Jak na to

  1. Změklou Stellu a všechny další ingredience vypracuji na vále v hladké nelepivé těsto. Těsto ihned na vále rozválím na silný plát cca 0,3 cm. 
  2. Předehřeji troubu na 130-140 °C.
  3. Na potření těsta si připravím polevu. Cukr s bílkem v misce šlehám ( cca 10 minut) vidličkou do té doby než je poleva lesklá, bílá a pomalu stéká z vidličky.
  4. Rozválené těsto potřu stejnoměrně polevou.
  5. Pomocí radélka nařežu z těsta 3 cm pruhy, které ještě rozkrájím na 5 cm kousky.
  6. Na plech s pečícím papírem přenesu nařezané tvary a peču v předehřáté troubě cca 15 minut. Poleva by měla být zaschlá a stále světlé barvy.   
  7. Upečené štangličky nechám na plechu vychladnout, a poté je uložím do krabice. Štangličky nepotřebují větší uležení, jsou chutné hned po upečení.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Vladi 12.11.2020 at 19:18

    Dobrý den, vadí mi v receptu Stella, je možné použít máslo? Děkuji

    • Reply Žaneta 14.11.2020 at 8:30

      Zdravím, to chápu, já dávám do cukroví taky jedině máslo, ale bojím se, že tento recept s máslem, už by nebyl ono. Ale nezkoušela jsem Stellu nahradit máslem, protože mám recept od babičky a ta mi řekla, že jedině musím dát Stellu. Pěkné vánoční pečení, Žaneta

    Odpovědět