Na zahradě nám poprvé vyrostly dvě obří dýně. Původně jsme je chtěli nechat na vyřezávání k Halloweenu, ale plány nám překazily tyhle bábovky. Tak jsme tento týden měli dýňové hody. Část dýní jsem uchovala na pozdější časy, aby jsme si mohli pochutnat na dýňových bábovkách i v zimě.
Přišla jsem na chuť i dýňové polévce, tak jsem zavařila i dýňové pyré. Dýňové pyré se může využit i na přípravu těchto bábovek.
Díky dýni je těsto vláčné a ne suché, jak to u bábovky bývá. Bábovky vydrží i další dny velmi chutné, pokud se hned nesní.
Skořice spolu s badyánem (není psán v původním receptu) dodají skvělou chuť, ale hlavně vůni, která k podzimu patří.
Co budu potřebovat
Na těsto
- 3 vejce
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 300 g krupicového cukru
- 200 ml slunečnicového oleje
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička badyánu
- 600 g dýňové dužiny
- 100 g vlašských ořechů
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- půl lžičky soli
Dále
- máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Jak na to
Dýni si rozkrájím, zbavím vnitřku a oloupu slupku. Zbyla mi dužina, kterou nastrouhám na hrubém struhadle a dám stranou.
Žloutky oddělím od bílků a k žloutkům přidám vanilkový cukr, krupicový cukr, olej a skořici. V robotu ušlehám tuto žloutkovou směs na těstíčko. Přidám dužinu z dýně a promíchám.
Ořechy nasekám na drobno a přidám ke směsi.
Mouku s kypřícím práškem promíchám a přidám také ke směsi z dýně. Vše dobře promíchám, zpočátku se směs drobí, ale při stálém míchání se směs spojí a vznikne tužší lepivé těsto.
Troubu předehřeji na 180 °C.
Do bílků přidám sůl a vyšlehám je na pevný sníh, který přidám do těsta a zamíchám. Vznikne mi těsto, které je tekutější a vzdušnější.
Formu na bábovky si vymažu máslem a těsto naleji do tři čtvrtiny každé bábovky.
Dám péct do trouby na 25 minut.
Po upečení nechám bábovky ve formě vychladnout a poté vyklopím.
Pocukruji a podávám.
Tip
Použila jsem formu na menší bábovky a z této dávky jsem měla 10 mini bábovek.
Těsto vystačí i do velké bábovkové formy.
Jestli máte hodně dýní, můžete si udělat dýňové pyré, které v zimním období použijete na přípravu této bábovky.
Žádné komentáře