Nepečené dezerty

Čokoládové lanýže se slaným karamelem (Truffles)

8.3.2019

Poprvé jsem slaný karamel připravovala pro čokoládové cupcakes, které jsou delší dobu na blogu. Od té doby jsem si slaný karamel a obecně domácí karamel natolik oblíbila, že jsme ho musela použít i do těchto lanýžů. Základem lanýžů je kvalitní hořká čokoláda, která dává výslednou lahodnou chuť a doslova se vám rozpustí v puse. Jestli máte raději mléčnou čokoládu, zkuste ji zkombinovat napůl s hořkou. Vychutnáte si tak více čokoládovou chuť.

Miluji sladko-slanou kombinaci a nejvíce s čokoládou, proto jsem k čokoládě zvolila slaný karamel. Lanýže jsem následně obalila v mandlových plátcích, které zaručí, že se tolik od čokolády neušpiníte.

Lanýže můžou být i krásným sladkým dárkem. Když dáte lanýže do papírových košíčků a následně do krabičky, darujete tak ručně vytvořený sladký dárek, který zaručeně udělá radost.

Co budu potřebovat ( cca 20 ks)

na slaný karamel:

  • 50 g krystalového cukru
  • 50 g másla
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • půl lžičky himalájské růžové/ mořské soli

na ganache:

  • 100 g hořké čokolády min 70 %
  • 100 g mléčné čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla
  • 1 lžíce medu

na obalení:

  • 100 g mandlových lupínků

Jak na to

Příprava karamelu:

  1. Cukr dám do hrnce se silným dnem a zahřívám ho dokud nezačne karamelizovat. Nemíchám, jen cukr stírám ze stěn hrnce na střed.
  2. Jak má karamel jantarovou barvu, přidám k němu máslo a rozmíchám. Směs začne syčet a pěnit, což je v pořádku. Směs míchám opatrně.
  3. Naleju ke karamelu smetanu a opět začnu míchat, aby se karamel rozpustil a byl hladký.
  4. Do karamelové směsi přidám sůl a zamíchám.
  5. Když mám hladký polotekutý karamel, naleji ho do misky a zakryji potravinářskou folii.
  6. Karamel dám do lednice ztuhnout.

Příprava čokoládové ganache:

  1. Čokoládu nalámu do skleněné mísy, přidám k ní máslo a za občasného míchání ve vodní lázni nechám rozehřát. Mísu sundám z lázně.
  2. K čokoládě přidám med a rozmíchám.
  3. Postupně přilévám smetanu pokojové teploty a rozmíchám s čokoládou do hladka.
  4. Mísu zakryji potravinářskou folii a dám vychladit do lednice na min. 8 hodin- nejlépe do druhého dne.

Kompletování:

  1. Lžičkou nabírám kousky karamelu a tvaruju je do menších kuliček.
  2. Čokoládovou směs lžičkou nabírám a v ruce vytvaruju v placku do které dám kuličku karamelu a zabalím. Tvaruju rychle, protože se čokoláda v dlaních rychle rozpouští.
  3. Vytvarované kuličky pokládám na talíř.
  4. Mandlové lupínky ještě trochu nasekám a každou kuličku v lupínkách obalím.
  5. Lanýže dám do lednice ztuhnout a před podáváním je můžu dát do papírových košíčků, aby se lépe servírovali.
  6. Skladuji v lednici.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět