Nepečené dezerty Netradiční zákusky

Mátová panna cotta se šlehačkou

11.5.2019

Panna cotta je italský dezert, který je velmi oblíbený i u nás a můžete si ho dát hlavně v restauracích jako sladkou tečku po dobrém jídle. Jestli se do restaurace nechystáte a chtěli byste si dopřát tento dezert i doma, nic vám nebrání v jeho přípravě. Na panna cottu budete potřebovat jen pár surovin, ze kterých do 10 minut uvaříte smetanový základ, který dále můžete dle libosti ochutit.  Základní varianta je s přidáním vanilky.

Já jsem trochu experimentovala a přidala jsem do panna cotty čerstvou mátu, která nám vyrostla na zahradě. K mátě se báječně hodí čokoláda, a tak jsem navíc panna cottu ozdobila čokoládovou šlehačkou. 

Co budu potřebovat

smetana200 ml smetany ke šlehání
mléko200 ml mléka
želatina3 plátky želatiny( např. Dr.Oetker)
třtinový cukr3 lžíce třtinového cukru
máta5 stonků čerstvé máty

dále:
smetana200 ml smetany ke šlehání
čokoláda100 g kvalitní hořké čokolády

Jak na to

  1. Želatinové plátky zaleji 4 lžícemi studené vody a nechám želatinu nabobtnat.
  2. Do kastrolku naleji smetanu, mléko a nechám zahřívat do 80 °C. Mléko je horké, ale ještě nedošlo k varu.
  3. Lístky máty s cukrem rozmixuji.
  4. Mátový cukr rozmíchám v mléce.
  5. Po cca 8 minutách z želatiny vymačkám vodu a želatinu přidám do horkého mléka a míchám do úplného rozpuštění.
  6. Sklenice na panna cottu vypláchnu studenou vodou a směs panna cotty naleji do každé sklenice.
  7. Sklenici přikryju potravinářskou folií a dám do lednice na min. 5 hodin, nejlépe přes noc.
  8. Panna cotta v lednici ztuhne a získá tu správnou konzistenci.
  9. Panna cottu servíruji ve sklenici, nebo ji ze sklenice opatrně vyklopím. Sklenici do ¾ ponořím na chvilku do teplé vody a poté ostrým nožem oddělím panna cottu od stěn sklenice a překlopím ji na talířek.
  10. Panna cottu servíruji s čokoládovou šlehačkou.

Příprava čokoládové šlehačky:

  1. Smetanu zahřívám a jak začne přicházek k varu, stáhnu ji z plotny a přidám do ní nalámanou čokoládu.
  2. Čokoládu ve smetaně dobře rozmíchám.
  3. Čokoládovou smetanu dám do lednice na min. 2 hodiny vychladit.
  4. Vychlazenou smetanu následně vyšlehám. Pozor na přešlehání. Šlehám max. 3 minuty.
  5. Cukrářský pytlík plním čokoládovou šlehačkou a před servírováním panna cottu šlehačkou ozdobím.  

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět