Poslední týden jsem zkoušela péct různé druhy sušenek, na které by se dal použít embosovaný váleček. Základním receptem, který je dodáván k samotným válečkům je recept na jednoduché (ale dobré) máslové sušenky. Hledala jsem ale něco jiného. Zvítězily sušenky karamelové.
Sušenky mají díky hnědému třtinovému cukru zlatavo-hnědou barvu a úžasnou chuť po karamelu. Směs koření použitá v receptu dodává sušenkám úžasnou vůni a chuť. Při pečení vám provoní celou kuchyni. Pokud znáte karamelové sušenky Lotus, určitě vám je tyto karamelové sušenky hodně připomenou.
Co budu potřebovat
85 g másla
150 g přírodního třtinového cukru
lžička mleté skořice
¼ lžičky soli
¼ lžičky kukuřičného škrobu
na špičku lžičky mletého muškátového oříšku
na špičku lžičky mletého kardamomu
na špičku lžičky mletého anýzu
na špičku lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky sody (při použití embosovaného válečku vynechte)
lžíci vody
150 g hladké mouky
Jak na to
Změklé máslo, cukr, sůl a všechno koření si dám do mísy a pomocí kuchyňského robotu s nástavcem třecí metly vyšlehám vše cca 10 minut do světlého krému. Během té doby přidám lžíci vody, aby krém byl více nadýchaný. Snížím rychlost robotu a přidám do směsi mouku. Po chvilce se začne těsto spojovat kolem metly. Vzniklé těsto ještě prohnětu na vále a vytvaruji kouli, kterou zabalím do potravinové folie a dám ho na chvíli do lednice.
Odpočaté těsto rozválím na pomoučeném vále na půl centimetru silný plát. Poté použiji embosovaný váleček se vzorem a přejedu jím jednou těsto. Váleček před použitím potřu rostlinným olejem, aby se mi těsto na váleček nepřilepilo. Pomocí vykrajovátka vykrojím z těsta libovolné tvary a dám je na plech s pečícím papírem. Plech před vložením do trouby dám na 20 minut do lednice, aby vzor na těstě šel lépe vidět.
Troubu rozehřeji na 170 °C horkovzduch.
Plech vkládám do rozehřáté trouby a peču každý plech se sušenkami 10 minut. Jak jsou sušenky zlatavě hnědé, plech se sušenkami vyndám z trouby a po chvíli sušenky přendám na mřížku a nechám je úplně vychladnout.
Po upečení jsou sušenky tvrdší a na vzduchu měknou.
V uzavřené nádobě vydrží sušenky i měsíc.
Tip
Přírodní třtinový cukr dává sušenkám krásnou zlatavě hnědou barvu a také karamelovou chuť. Pravý třtinový cukr obsahuje melasu, díky které je cukr hnědý a má v sobě i částečně minerály a vitamíny. Přírodní hnědý cukr můžete zaměnit s řepným cukrem, který je obarven karamelem, nebo v lepším případě melasa je do něj později přidána.
12 Komentáře
Dobrý den, recept mě vzhledem k přísadám, které obsahuje i mé oblíbené koření zaujal. Mám rovněž několik starodávných dřevěných ručně vyřezávaných formiček, které se využívají stejně jako embosované válečky, takže jsem se na pečení těšila. Výsledek je ale nevalný. Konzistence těsta a práce s ním O.K. Myslím, že je ale v receptu příliš másla a málo mouky. Co se týče cukru, měla jsem třtinový, tentokrát však hrubší. Doporučila bych raději ten nejjemnější, z něhož se melasa už v průběhu zpracování těsta uvolňuje a cukr rozpouští. Výsledek – hezké sušenky pro oko, vůni. I při dodržení ingrediencí a tep.pečení jsou však tvrdé jako žetony a zbytečně dost mastné. Škoda!
Paní Mirko, to mě mrzí, že jste nebyla s výsledkem sušenek -až tak spokojená. Sušenky jsou po upečení tvrdší, ale jak píšu v receptu, když se nezabalí tak měknou. Já je mám třeba ráda namočené v kávě, tak tvrdost je pak ideální. Ano, mezi třtinovým budou nejspíše rozdíly v hrubosti. Když se tře cukr s máslem, krystalky by se měly částečně rozpustit a pak v sušenkách by neměl „křupat“. Chce to jen delší šlehání. Pěkné svátky, s pozdravem Žaneta
Krásný den 🙂
Bohužel, sušenky se v troubě roztekly a po upečení byly jako kámen… Nepekla jsem tedy na horkovzduch. Jakékoli sušenky horní+spodní ohřev bez problémů. Nevím… Těsto na chuť výborné. Mrzelo nás, že se sušenky nedaly jíst…
Dobrý den, to mě mrzí, že sušenky dělaly problémy. Je možné, že těsto bylo moc řídké máslem a nebo nízká teplota při pečení. Sušenky po upečení tvrdší, ale když se nachají na vzduchu, tak by měly měknout. Ta jejich “ tvrdost“ je ideální k máčení třeba v kávě.
Dobrý den, není k dostání mletá směs tohoto koření? Zdá se mi zbytečné kupovat všechno koření zvlášť a ještě ho mlít, do zbytku se mi pak dají moli. Děkuji.
Zdravím Šárko, koření uvedeno v receptu se dá koupit namleté, ale směs koření zrovna tohoto nejspíše ne. Doporučuji koření uchovávat ve skleněné doze a do ní se vám moli nedostanou. Já tak koření skladuji i několik let a nikdy jsem neměla problém. Jen postupem času koření slábne. Jestli budete péct častěji tyto sušenky, můžete si koření namíchat ve větším množství. Snad jsem vám trochu pomohla, ať vám sušenky chutnají. Žaneta
Dobrý den, koření mají na online supermarketu Rohlík, je to Koření od Antonína Spekulatius
Ano, můžete použít i hotovou směs koření, ale já mám raději čerstvě namleté. Do e-shopu chystám v brzké době zařadit kategorii kvalitního koření a bude tam i směs na Spekulatius 🙂 S pozdravem Žaneta
Výborný recept! Parádní sušenky, děkuji! Určitě jsem je nedělala naposledy.
To mě těší, že se vám povedly 🙂 Krásné další pečení, Žaneta
Dobrý den, bohužel, sušenky se v troubě úplně roztekly a ztratily tvar, vytahovala jsem po cca 14 minutách, kdy už byly spálené, jsou tvrdé a lepí se na zuby…
To je mi líto, sušenky chtěly kratší dobu pečení ( v receptu je 10 minut). Žaneta