Výroba sušenek, hlavně těch embosovaných, je teď u nás velmi oblíbená činnost. Upéct sušenky zvládnou hravě i děti. Moje děti mi ochotně při pečení pomáhají a dohadují se, kdo se ujme vykrajování, a kdo embosovaného válečku. Když jsme kakaové sušenky upekli a naplnili krémem, Zuzce hned připomněly známé sušenky Oreo, které vždy v obchodě strašně potřebuje. Marně jsem jim vysvětlovala, že nejlepší budou až následující den. Pár kousků sušenek se navlhnutí přece jen dočkalo a opravdu se vyplatí počkat. Při kousnutí, krém zůstane na svém místě a sušenka je díky krému měkká.
Jednoduchý krém z vyšlehaného mascarpone s přidáním vanilky, sušenkám moc svědčí. Pravou vanilku můžete nahradit i domácím vanilkovým cukrem nebo vanilkovým extraktem.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 150 g špaldové hladké mouky
- 150 g rýžové hladké mouky
- 180 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 4 lžíce práškového kakaa
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
na krém:
- 250 g mascarpone
- vanilkový lusk
- moučkový cukr dle chuti
Jak na to
Příprava těsta a pečení:
- Do mísy dám mouky, změklé máslo, rozmixovaný třtinový cukr na moučku, kakao, sůl a kypřící prášek. Vypracuji ručně těsto, které se nelepí. Pokud se mi nechce těsto spojit, přidám ještě kousek másla.
- Z těsta vytvaruji zploštělý bochánek a zabalím do potravinové folie.
- V lednici nechám těsto 30 minut chladit.
- Po půl hodině těsto přendám na pomoučený vál a rozválím ho na tloušťku cca 0,5-1 cm.
- Rozválený plát těsta posypu moukou a následně použiji embosovaný váleček, kterým těsto jednou přejedu. Při válení embosovaný váleček tlačím do těsta, aby se lépe vzor na válečku otiskl.
- Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojím z těsta sušenky, které pokladu na plech vyložený pečícím papírem.
- Plechy s vykrojeným těstem dám na chvíli do lednice a předehřeji troubu na 180 °C horkovzduch.
- Plech vložím do rozehřáté trouby a sušenky peču 6-8 minut.
- Upečené sušenky nechám na plechu vychladnout a připravím si krém.
Příprava krému a plnění:
- Mascarpone dám do mísy na šlehání.
- Vanilkový lusk podél rozříznu a vanilková zrníčka na špičku nože přidám do marcarpone.
- Podle chutí přidám cukr a vše vyšlehám na pevný krém.
- Mascarponový krém dám do zdobícího sáčku s kulatou zdobičkou a krém stříkám na spodní stranu sušenky. Druhou sušenkou krém přiklopím.
- Stejným způsobem spojím všechny sušenky.
- Plněné sušenky dám do uzavřené krabičky a skladuji v lednici.
- Sušenky ideálně podávám následující den, kdy díky krému navlhnou a jsou měkké.
2 Komentáře
Dobrý den, jde nahradit rýžová mouka např. pšeničnou hladkou moukou? Děkuji. Tereza
Terezo, asi odpovídám pozdě, ale určitě jde nahradit. Snad se sušenky povedly 🙂