Manžel mi z lesa donesl košík malin, a já přemýšlela, do kterého moučníku bych je použila. Přemýšlet jsem musela rychle, protože přímo pod rukami mi z košíku ujídala dcerka. Naštěstí jsem měla hned jasno, volba padla na malinové profiterolky, které jsem objevila v knize Sladké bary. Profiterolky jsou menší kuličky z odpalovaného těsta, plněné malinovým krémem z mascarpone. Kouzlo je v tom, že krém objevíte až v moment, kdy se zakousnete do tohoto zákusku. Profiterolky jsou lahodné, roztomilé minizákusky, které se budou vyjímat například na dětské oslavě, nebo svatební hostině.
Co budu potřebovat
Na těsto
- 80 ml vody
- 100 ml mléka
- lžička soli
- lžíce krupicového cukru
- 75 g másla
- 100 g hladké mouky
- 3 vejce
Na krém
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr dle chuti
- 150 g malin
Na ozdobení
- cukrářskou bílou polevu
- 30 malin
Jak na to
Do hrnce si dám vodu, mléko, sůl, cukr a na kousky nakrájené máslo. Hrnec zahřívám na plotně a stále míchám, až do úplného rozpuštění. Jak směs začne jemně probublávat přidám mouku a intenzivně míchám. Směs se začne spojovat a vytvoří se bochánek, který se začne odlepovat od stěn hrnce. Dál intenzivně převracím těsto v hrnci. Až se mi těsto spojí do nelepivé hmoty a začne se trochu přichytávat k dně hrnce, odstavím hrnec z plotny. Je lepší použít silnostěnný hrnec s teflonem.
Ještě do horkého těsta zašlehám ručním šlehačem vejce. Jedno po druhém, až do úplného hladkého těsta, které se lepí. Rozehřeji horkovzdušnou troubu na 160 °C. Ještě teplé těsto si dám do zdobícího sáčku bez zdobičky a nanáším krouživým pohybem bochánky na plech s pečícím papírem. Na plech se mi vešlo 19 hromádek. Vzniklé špičky na hromádkách mokrým prstem zarovnám, abych je později mohla ozdobit malinou. V troubě peču 45 minut.
Během pečení si připravím malinový krém, který bude uvnitř profiterolek. Mascarpone smíchám s pomačkanými malinami a cukrem. Smetanu si vyšlehám a přidám k mascarpone s malinami. Vše mírně promíchám a dám do lednice. Profiterolky v troubě zkontroluji, když na povrchu více tmavnou snížím teplotu na 150 °C. Upečené profiterolky jsou pevné, pro jistotu jednu rozlomím jestli je i uvnitř propečená. Nechám je na plechu vychladnout a malinový krém si dám do zdobícího sáčku s delší úzkou zdobičkou. Každou profiterolku zespodu propíchnu a naplním krémem. Pozor, když se naplní moc, krém vytéká. Naplněné profiterolky dám do lednice.
Chybí už jen profiterolky ozdobit. Cukrářskou polevu si rozehřeji ve vodě dle návodu a přidám k ní malinovou šťávu z 10 přepasírovaných malin. Tím vznikne lehce růžová poleva. Vrch profiterolek namáčím do této polevy a hned ozdobím malinou, aby po zatuhnutí polevy malina držela na profiterolce. Ozdobené profiterolky dám do lednice a podávám po ztuhnutí polevy.
Tip
Pokud v náplní nechcete zrníčka, tak můžete maliny přepasírovat.
Z této dávky jsem měla 19 profiterolek. Dělala jsem je ale možná až moc velké, při menší velikosti profiterolek může tato dávka stačit přibližně na 30 kousků.
Žádné komentáře