Bábovky

Mechová bábovka

1.10.2018

Bábovka patří k oblíbeným moučníkům, protože je nenáročná na čas a vypadá krásně už ve chvíli, kdy vyklouzne z bábovkové formy. Ideální pohoštění pro návštěvu. Recept na dobrou bábovku ale není tak snadné najít, proto se s vámi průběžně podělím o naše oblíbené recepty a začnu bábovkou mechovou.

Mechová bábovka je jedna z těch, u kterých se musí dodržet postup, aby byla opravdu mechově nadýchaná. Na intenzivní šlehání je dobré mít kuchyňský robot, který vám práci usnadní a vy budete jen postupně přidávat ingredience.

Tato bábovka je hlavně oblíbená u našich dětí. Ony mají nejraději buchty a koláče jen suché bez jakékoliv náplně, takže je tato bábovka pro ně ideální. Bábovka jak už praví název, je nadýchaná, měkká jako mech a chuťově moc dobrá. Když přidáte do části těsta kakao a budete střídavě plnit světlým a tmavým těstem formu, vznikne tak zajímavé mramorování.

Co budu potřebovat

na těsto:
vejce4 vejce
cukr180 g krupicového cukru
vanilkový cukrlžíci vanilkového cukru
voda100 ml vlažné vody
olej150 ml slunečnicového oleje
mouka250 g hladké mouky
kypřící prášek1 bal. kypřícího prášku do pečiva
kakao2 lžíce kakaa v prášku

Jak na to

Předehřeji si troubu na 180 °C horkovzduch.

Z vajec si oddělím bílky a žloutky zvlášť. Ke žloutkům přidám 150 g cukru a šlehám robotem na nejvyšší otáčky 10 minut až mi vznikne žloutková pěna. Za stálého mírného šlehání přileji vodu a dál nechám 5 minut šlehat, až mi vznikne světle žlutá pěna. Přidám olej a nechám ještě chvíli šlehat. Mouku smíchám s práškem do pečiva a natřikrát za stálého mírného šlehání přisypávám mouku do žloutkové pěny. Z bílků a zbytku cukru si vyšlehám pevný sníh, který opatrně zamíchám do těsta.

Bábovkovou formu si vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Čtvrtinu těsta si odělím do mísy, přisypu kakao a pořádně ho rozmíchám v těstě. Světlé těsto lžící liji do formy, tak že udělám první vrstvu světlého těsta. Na to nanesu lžící tmavé těsto a dál opakuji, až těsto spotřebuji . Povrch těsta v bábovkové formě uhladím a dám péct do trouby na 30-40 minut. Špejlí zkusím jestli je bábovka dostatečně upečená. Bábovku nechám ve formě úplně zchládnout, a poté ji z formy vyklopím a pocukruji.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

3 Komentáře

  • Reply jarmila 18.12.2021 at 14:53

    Jojo tak tu jsem pekla a opravdu máte pravdu byla vynikající

  • Reply Michaela 25.3.2024 at 22:42

    Už skoro 5 let naše rodinná babovka! Stále se k ní vracím ❤️

    • Reply Žaneta Kleinová 28.3.2024 at 10:41

      Zdravím, to mě moc těší …i naše je to oblíbená klasika. Pěkné svátky, Žaneta

    Odpovědět