Bábovka patří k oblíbeným moučníkům, protože je nenáročná na čas a vypadá krásně už ve chvíli, kdy vyklouzne z bábovkové formy. Ideální pohoštění pro návštěvu. Recept na dobrou bábovku ale není tak snadné najít, proto se s vámi průběžně podělím o naše oblíbené recepty a začnu bábovkou mechovou.
Mechová bábovka je jedna z těch, u kterých se musí dodržet postup, aby byla opravdu mechově nadýchaná. Na intenzivní šlehání je dobré mít kuchyňský robot, který vám práci usnadní a vy budete jen postupně přidávat ingredience.
Tato bábovka je hlavně oblíbená u našich dětí. Ony mají nejraději buchty a koláče jen suché bez jakékoliv náplně, takže je tato bábovka pro ně ideální. Bábovka jak už praví název, je nadýchaná, měkká jako mech a chuťově moc dobrá. Když přidáte do části těsta kakao a budete střídavě plnit světlým a tmavým těstem formu, vznikne tak zajímavé mramorování.
Co budu potřebovat
na těsto:
4 vejce
180 g krupicového cukru
lžíci vanilkového cukru
100 ml vlažné vody
150 ml slunečnicového oleje
250 g hladké mouky
1 bal. kypřícího prášku do pečiva
2 lžíce kakaa v prášku
Jak na to
Předehřeji si troubu na 180 °C horkovzduch.
Z vajec si oddělím bílky a žloutky zvlášť. Ke žloutkům přidám 150 g cukru a šlehám robotem na nejvyšší otáčky 10 minut až mi vznikne žloutková pěna. Za stálého mírného šlehání přileji vodu a dál nechám 5 minut šlehat, až mi vznikne světle žlutá pěna. Přidám olej a nechám ještě chvíli šlehat. Mouku smíchám s práškem do pečiva a natřikrát za stálého mírného šlehání přisypávám mouku do žloutkové pěny. Z bílků a zbytku cukru si vyšlehám pevný sníh, který opatrně zamíchám do těsta.
Bábovkovou formu si vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Čtvrtinu těsta si odělím do mísy, přisypu kakao a pořádně ho rozmíchám v těstě. Světlé těsto lžící liji do formy, tak že udělám první vrstvu světlého těsta. Na to nanesu lžící tmavé těsto a dál opakuji, až těsto spotřebuji . Povrch těsta v bábovkové formě uhladím a dám péct do trouby na 30-40 minut. Špejlí zkusím jestli je bábovka dostatečně upečená. Bábovku nechám ve formě úplně zchládnout, a poté ji z formy vyklopím a pocukruji.
3 Komentáře
Jojo tak tu jsem pekla a opravdu máte pravdu byla vynikající
Už skoro 5 let naše rodinná babovka! Stále se k ní vracím ❤️
Zdravím, to mě moc těší …i naše je to oblíbená klasika. Pěkné svátky, Žaneta