Dorty Netradiční zákusky

Mrkvové květináče

6.3.2024

S příchodem jara vždy začnu pociťovat neodolatelnou chuť na mrkvové dezerty, které nesou svojí jedinečnou chuť i vláčnost. Mrkvové dezerty mě vnášejí do prvních prací na zahrádce, kde se seje první zelenina a připravujeme se na nadcházející svátky.

Pro tento recept jsem se rozhodla zvolit elegantní servírování v čokoládových květináčích s dřevěným zápichem zobrazit na e-shopu, které připomínají atmosféru zahradničení. Korpus těchto dortíků je vláčný a bohatý na mrkev, což dodává jemnou sladkost a neodolatelnou šťavnatost. A co je ještě lepší? Mrkvový korpus pojí krém z mascarpone a tvarohu, který je lehký, osvěžující a dokonale se skloubí s chutí dortíků.

Tyto malé mrkvové květináče nejen potěší vaše chuťové buňky, ale i vaše oči, díky svému působivému vzhledu. Takže pokud máte chuť na něco speciálního, neváhejte a pusťte se do pečení. 

Co budu potřebovat ( na cca 10 ks) 

na těsto: 
mouka210 g hladké mouky
kypřící prášek1 lžička kypřícího prášku do pečiva
jedlá soda1/2 lžičky jedlé sody
směs koření1 lžička štrúdlového koření zobrazit na e-shopu
cukr100 g moučkového cukru
kakao2 lžičky práškového kakaa
červená řepa1 hrnek nastrouhané mrkve 
pomerančový džus170 g pomerančového džusu
olej60 g slunečnicového oleje 
vejce1 vejce 

 na krém:
mascarpone300 g mascarpone 
tvaroh150 g tvarohu 
máslo50 g másla 
cukrmoučkový cukr dle chuti 
citróntrochu citronové šťávy 

na čokoládové květináče:
čokoláda300 g hořké/mléčné čokolády 

 

Jak na to 

příprava korpusu:

  1. Předehřeji troubu na 180 °C.
  2. Sypké suroviny nasypu do mísy a promíchám. Džus, olej a vejce smíchám v druhé míse. 
  3. Mrkev najemno nastrouhám. 
  4. Tekutou směs naleji do sypkých surovin a promíchám na hladké těsto. Nakonec přidám nastrouhanou mrkev. 
  5. Těsto naleji na plech vyložený pečícím papírem a nechám péct 20 minut. 
  6. Upečený korpus nechám vychladnout. 

příprava čokoládových květináčů:

  1. Do skleněné mísy rozlámu 200 g čokolády a nad parou ji nechám rozpouštět. 
  2. Jakmile má čokoláda 40 °C odstavím mísu z páry a přidám zbytek čokolády, kterou nechám rozpustit v teplé čokoládě – míchám. 
  3. Když má čokoláda 25-30 °C naleji čokoládu do ⅓ kelímku a rozlévám čokoládu v kelímku do požadované výšky. Kelímky s čokoládou dám chladit do mrazáku. 

 příprava krému a kompletování:

  1. Mascarpone, tvaroh,citronovou šťávu a změklé máslo s cukrem vyšlehám na hladký krém. 
  2. Z vychladlého korpusu vykrojím kolečka o průměru 5 cm.
  3. Vychladlou čokoládu vyndám z kelímků, tak že papírový kelímek odtrhávám od čokolády. 
  4. Na dno čokoládových pohárků nastříkám krém, na něj položím kolečko korpusu a opět nastříkám krém (opakuji podle velikosti pohárků) poslední vrstva bude krém. 
  5. Zbytek korpusu rozdrobím a posypu korpusem krém. 
  6. Dezert dozdobím dřevěným zápichem. 
  7. Mrkvové dortíky nechám pár hodin rozležet v lednici a následně podávám. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět