S příchodem jara vždy začnu pociťovat neodolatelnou chuť na mrkvové dezerty, které nesou svojí jedinečnou chuť i vláčnost. Mrkvové dezerty mě vnášejí do prvních prací na zahrádce, kde se seje první zelenina a připravujeme se na nadcházející svátky.
Pro tento recept jsem se rozhodla zvolit elegantní servírování v čokoládových květináčích s dřevěným zápichem , které připomínají atmosféru zahradničení. Korpus těchto dortíků je vláčný a bohatý na mrkev, což dodává jemnou sladkost a neodolatelnou šťavnatost. A co je ještě lepší? Mrkvový korpus pojí krém z mascarpone a tvarohu, který je lehký, osvěžující a dokonale se skloubí s chutí dortíků.
Tyto malé mrkvové květináče nejen potěší vaše chuťové buňky, ale i vaše oči, díky svému působivému vzhledu. Takže pokud máte chuť na něco speciálního, neváhejte a pusťte se do pečení.
Co budu potřebovat ( na cca 10 ks)
na těsto:
210 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička štrúdlového koření
100 g moučkového cukru
2 lžičky práškového kakaa
1 hrnek nastrouhané mrkve
170 g pomerančového džusu
60 g slunečnicového oleje
1 vejce
na krém:
300 g mascarpone
150 g tvarohu
50 g másla
moučkový cukr dle chuti
trochu citronové šťávy
na čokoládové květináče:
300 g hořké/mléčné čokolády
Jak na to
příprava korpusu:
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Sypké suroviny nasypu do mísy a promíchám. Džus, olej a vejce smíchám v druhé míse.
- Mrkev najemno nastrouhám.
- Tekutou směs naleji do sypkých surovin a promíchám na hladké těsto. Nakonec přidám nastrouhanou mrkev.
- Těsto naleji na plech vyložený pečícím papírem a nechám péct 20 minut.
- Upečený korpus nechám vychladnout.
příprava čokoládových květináčů:
- Do skleněné mísy rozlámu 200 g čokolády a nad parou ji nechám rozpouštět.
- Jakmile má čokoláda 40 °C odstavím mísu z páry a přidám zbytek čokolády, kterou nechám rozpustit v teplé čokoládě – míchám.
- Když má čokoláda 25-30 °C naleji čokoládu do ⅓ kelímku a rozlévám čokoládu v kelímku do požadované výšky. Kelímky s čokoládou dám chladit do mrazáku.
příprava krému a kompletování:
- Mascarpone, tvaroh,citronovou šťávu a změklé máslo s cukrem vyšlehám na hladký krém.
- Z vychladlého korpusu vykrojím kolečka o průměru 5 cm.
- Vychladlou čokoládu vyndám z kelímků, tak že papírový kelímek odtrhávám od čokolády.
- Na dno čokoládových pohárků nastříkám krém, na něj položím kolečko korpusu a opět nastříkám krém (opakuji podle velikosti pohárků) poslední vrstva bude krém.
- Zbytek korpusu rozdrobím a posypu korpusem krém.
- Dezert dozdobím dřevěným zápichem.
- Mrkvové dortíky nechám pár hodin rozležet v lednici a následně podávám.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře