Ostružiny jsou teď dostupné jako jedny z posledního drobného ovoce. U nás na zahradě jsou ostružiny jen plané, ale dostala jsem velké zahradní ostružiny a musela jsem je nějak použít. Ne, že by se u nás jen tak nesnědly, ale už delší dobu jsem měla spadeno na ostružinové řezy, které se mi v jednom receptu moc líbily. Naštěstí přípravou nejsou moc složité, kdo by chtěl v těch vedrech stát celý den u plotny. Čokoládový korpus budete mít rychle upečený, a poté ho jen rozkrojíte a naplníte ostružinovým krémem. Krém je krásně zbarven do fialova a chuť ostružin je v něm dost intenzivní. Řezy efektivně ozdobíte čokoládovými hoblinkami, které snadno vytvoříte a pokladete čerstvé ostružiny.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 90 g hořké kvalitní čokolády
- 20 g másla
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 100 g hladké mouky
- špetku soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
na ostružinový krém:
- 250 g ostružin
- 70 g moučkového cukru
- 10 g mleté želatiny do krémů
- 200 g smetany ke šlehání
na dozdobení:
- 200 g smetany ke šlehání
- 50 g hořké kvalitní čokolády
- čerstvé ostružiny
Jak na to
Troubu předehřeji na 180 °C horkovzduch.
Čokoládu s máslem si dám do kastrolku a nechám vše rozpustit a následně vychladnout. Vejce s cukrem šlehám do světlé pěny a postupně přidávám rozpuštěnou a vlažnou čokoládu. Do směsi postupně přidávám mouku s práškem do pečiva a zamíchám, až mi vznikne hladké těsto.Větší plech si vystelu pečícím papírem a naliji na něj připravené těsto. Těsto rovnoměrně rozetřu a uhladím. Plech s těstem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 20 minut. Upečené těsto vyklopím na utěrku a nechám na mřížce vychladnout.
Na krém si očistím a umyji ostružiny. Ostružiny s cukrem rozmixuji do hladkého pyré. Želatinu si připravím podle návodu na obale. Jak želatinu mám rozpuštěnou přidám k ní trochu ostružinového pyré a zamíchám. Smetanu si ušlehám na tuhou šlehačku. Zbytek pyré zamíchám k želatině a přidám i ušlehanou šlehačku. Zlehka promíchám, aby se vše spojilo.
Plát těsta rozříznu napůl. Jeden plát potřu připraveným krémem a druhý plát těsta přiložím na krém a mírně přitlačím.
Smetanu si vyšlehám na hustou šlehačku, nanesu a rozetřu na horní plát těsta. Z tabulky čokolády tvořím pomocí nože čokoládové hoblinky. Z hladké strany tabulky čokolády v tenké vrstvě pomocí nože seškrábnu povrch čokolády. Opakuji, dokud mi nevznikne dostatek hoblinek. Hoblinky následně opatrně pokladu na řezy. Řezy nakonec ozdobím čerstvou ostružinou.
Žádné komentáře