Sezóna rebarbory je zahájena a já jsme se jako každý rok těšila, co z ní zase upeču. Její využití je velké a tak rebarboru můžete využít do různých dezertu nebo moučníku, kam se jinak přidává různé ovoce. Rebarbora má jen jednu podmínku – musí se tepelně zpracovat.
Chuť rebarbory jsem si hodně oblíbila a o to víc mě mrzí, že má tak krátkou vegetační dobu. V obchodech je k dostání jen zřídka, tak jsem ráda, že nám roste i na zahradě. Volba padla na cheesecake, který jsem poprvé ochutnala v kavárně a tenkrát jsme si myslela, že tak dobrý dezert nikdy nemůžu upéct. Měla jsem nějaké neúspěšné pokusy o cheesecake a teď jsem pochopila proč tomu tak bylo.
Když se budete řídit postupem, určitě upečete skvělý cheesecake, který je díky rebarboře trochu nakyslý, přiměřeně sladký a hlavně je to lehký dezert ke kávě a čaji.
Co budu potřebovat ( forma průměr 20 cm)
na korpus:
200 g máslových sušenek
100 g rozpuštěného másla
na rebarborovou náplň:
250 g rebarbory
100 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
sůl na špičku nože
trochu vody
na smetanovo-sýrovou náplň:
250 g mascarpone
2 vejce
80-100 g moučkového cukru
vanilku
250 ml zakysané smetany
Jak na to
Příprava korpusu:
- Sušenky rozemelu, nebo válečkem rozdrtím najemno a drť dám do mísy.
- Rozpuštěné máslo naleji k rozdrceným sušenkám a lžící promíchám, aby se vytvořila vlhká drobenka.
- Dno dortové formy vyložím pečícím papírem a sušenky nasypu do připravené formy.
- Pomocí lžíce sušenkové těsto namačkám na dno i okraje dortové formy.
- Korpus s formou nechám v lednici 30 minut.
Příprava rebarborové náplně:
- Rebarboru nakrájím na menší kousky a dám ji do hrnce spolu s cukrem, solí, škrobem a vodou.
- Rebarborovou směs nechám 6-8 minut vařit dokud nezměkne a nezhoustne.
Příprava sýrovo-smetanové náplně:
- Všechny suroviny mají pokojovou teplotu.
- Mascarpone smíchám s cukrem a přidávám postupně vejce, které v krému rozšlehám. Šlehám jen ručně, aby se nevytvořilo mnoho bublinek.
- Zakysanou smetanu také vmíchám do krému a přidám zrníčka vanilky.
Pečení:
- Předehřeji troubu na 190 °C horkovzduch.
- Spodní část formy zabalím do alobalu a položím ji na plech s vodou, aby se při pečení tvořila pára, kterou při pečení cheesecake potřebuje.
- Do skořápku korpusu naleji rebarborový krém a vložím formu s plechem do rozehřáté trouby na 10 minut
- Po 10 minutách pečení naleji na rebarborovou náplň i smetanový krém, povrch uhladím a znovu peču při snížené teplotě 150°C ještě 30 minut. Během pečení neotvírám troubu. Po 30 minutách pečení, kdy je povrch smetanové náplně jen po krajích lehce zlatavý a střed ještě měkký cheesecake nechám v troubě “dojít” s pootevřenými dvířkami trouby.
- Cheesecake nechám vychladnout a poté ho ještě dám do lednice chladit min. 5 hodin. V lednici se ještě zpevní a bude tak lépe krájet.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře