Brzy tu máme svátek sv. Valentýna, a tak jsem pro vás připravila tématický zákusek, kterému neodolá snad žádná drahá polovička. Mezi můj nejoblíbenější dort patří Black Forest, který už na blogu má své místo pod názvem Schwarzwaldský višňový dort. Pouhé tři ingredience, které dělají dort lahodným – kvalitní hořkou čokoládu, višně a šlehačku najdete i v těchto semifredách.
Čokoládový korpus si zamilujete ještě před plněním. Sám o sobě je extra čokoládový, vláčný a může vám připomínat Brownies. Další vrstva višňové pěny dodává dortíku lehkost a sladko-kyselou chuť. Dortík nakonec zdobí šlehačka s čokoládovými střepy a marcipánovými srdíčky. Oslavte lásku těmito roztomilými a lahodnými dortíky z Černého lesa.
Co budu potřebovat
Na čokoládový korpus:
200 g hořké čokolády min. 60 %
200 g másla
250 ml mléka
150 g hladké pšeničné mouky
40 g kakaa
1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
1 lžičku jedlé sody
3 vejce
170 g moučkového cukru
Na višňovou pěnu:
180 g zavařených višní
40 g moučkového cukru
2 plátky želatiny / 5 g práškové želatiny
120 ml smetany ke šlehání
Na dozdobení:
50 g hořké čokolády
150 ml smetany ke šlehání 40 %
50 g hořké čokolády na střepy
Jak na to
Příprava korpusu:
- Všechny ingredience mají pokojovou teplotu.
- Předehřeji troubu na 160 °C.
- Pecky nebo nalámanou čokoládu vložím do hrnce, přidám máslo, mléko a nechám zahřívat na mírném plameni do rozpuštění.
- Do mouky zamíchám kakao, kypřící prášek a sodu.
- Vejce rozšlehám s moučkovým cukrem.
- Čokoládovou směs pomalu za stálého šlehání vleji do vaječné směsi, a když je směs lesklá a hladká postupně do ní zamíchám sypkou směs.
- Plech vyložím pečícím papírem a směs do něj naleju a povrch uhladím.
- Korpus peču 10 minut, nebo dokud není suchá špejle.
- Upečený korpus nechám vychladnout.
- Když je korpus vychladlý, formičkou na semifreda vykrojím z korpusu podklad pro pěnu (korpus nechám ve formičce)
Příprava pěny:
- Plátky želatiny namočím na 10 minut do studené vody dle návodu.
- Višně bez šťávy rozmixuji, přepasíruji a dám do rendlíku vařit.
- Jamile je višňové pyré horké (nesmí vařit), nabobtnalou želatinu vymačkám a nechám ji za stálého míchání rozpustit v pyré.
- Višňové pyré nechám trochu vychladnout a mezitím vyšlehám smetanu v tuhou šlehačku, kterou do pyré zamíchám.
- Višňovou pěnu pomocí lžičky nanesu na korpus ve formičce, aby pěna byla 1 cm pod okraj.
- Semifreda naplněná korpusem a pěnou dám chladit do lednice na min. 1 hodinu.
Dokončení:
- Když je pěna částečně ztuhlá, tak si rozpustím 50 g čokolády s trochou smetany.
- Cukrářský sáček naplním horkou čokoládou a v tenké vrstvě nanesu čokoládu na pěnu.
- Semifreda dám zpět do lednice.
- Po ztuhnutí čokolády semifreda ozdobím šlehačkou, čokoládovými střepy a marcipánovými srdíčky.
Žádné komentáře