Čokoládové cukroví s kořeněnou vůní z formiček, je moje oblíbené. Myslím, že tradičně se pracny pečou v mnoha rodinách a formičky na ně se i dědí. Snad vás nepřekvapí, že tohle cukroví se peklo, už před sto lety. Je s podivem, že v té době používali kvalitní drahé suroviny, žádné náhražky.
Když jsem při listování zámeckou kuchařkou narazila na pracny, tak mě v receptu zaujalo větší množství čokolády. Místo vlašských ořechů, přidávali neloupané mandle. Pracny jsou hlavně o vůni koření, takže nesmí chybět skořice, hřebíček a citronová kůra.
Co budu potřebovat
200 g mletých mandlí (se slupkou)
300 g hladké pšeničné mouky
3 lžičky skořice
½ lžičky hřebíčku
jedno vejce
100 g kvalitní hořké čokolády
200 g másla
200 g moučkového cukru
citronovou kůru z bio citronu
Jak na to
- Sypké suroviny smíchám v míse, přidám povolené máslo, vejce a rozpuštěnou čokoládu.
- Všechny suroviny zpracuji v těsto a nechám v lednici přes noc odpočinout.
- Předehřeji troubu na 160 °C.
- Nachystám si formičky na pracny a nízký plech.
- Do každé formičky vtlačím kousek těsta (naplněno do ¾ formičky).
- Plněné formičky skládám na plech a peču v rozehřáté troubě cca 5-10 minut.
- Ještě teplé pracny opatrně vyklepnu z formiček.
- Vychladlé pracny posypu moučkovým cukrem a skladuji v chladu, aby se rozležely.
Žádné komentáře