Cukroví Zámecké recepty

Staročeské pracny 

13.12.2021

Čokoládové cukroví s kořeněnou vůní z formiček, je moje oblíbené. Myslím, že tradičně se pracny pečou v mnoha rodinách a formičky na ně se i dědí. Snad vás nepřekvapí, že tohle cukroví se peklo, už před sto lety. Je s podivem, že v té době používali kvalitní drahé suroviny, žádné náhražky. 

Když jsem při listování zámeckou kuchařkou narazila na pracny, tak mě v receptu zaujalo větší množství čokolády. Místo vlašských ořechů, přidávali neloupané mandle. Pracny jsou hlavně o vůni koření, takže nesmí chybět skořice, hřebíček a citronová kůra.

Co budu potřebovat

mandle200 g mletých mandlí (se slupkou)
mouka300 g hladké pšeničné mouky
skořice3 lžičky skořicezobrazit na e-shopu
hřebíček½ lžičky hřebíčku
vejcejedno vejce
čokoláda100 g kvalitní hořké čokoládyzobrazit na e-shopu
máslo200 g másla
cukr200 g moučkového cukru
citróncitronovou kůru z bio citronu

Jak na to

  1. Sypké suroviny smíchám v míse, přidám povolené máslo, vejce a rozpuštěnou čokoládu. 
  2. Všechny suroviny zpracuji v těsto a nechám v lednici přes noc odpočinout. 
  3. Předehřeji troubu na 160 °C. 
  4. Nachystám si formičky na pracny zobrazit na e-shopu a nízký plech. 
  5. Do každé formičky vtlačím kousek těsta (naplněno do ¾ formičky).
  6. Plněné formičky skládám na plech a peču v rozehřáté troubě cca 5-10 minut. 
  7. Ještě teplé pracny opatrně vyklepnu z formiček.  
  8. Vychladlé pracny posypu moučkovým cukrem a skladuji v chladu, aby se rozležely. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět