Na zahradě nám každým dnem jahod ubývá, a tak jsem ráda, že jsem je ještě mohla využít jako náplň do sušenkových tartaletek. Pokud máte zásobu jahod v mrazáku, tak můžete upotřebit i ty. Nepotřebujete jich mnoho. Mascarponový krém se s jahodami skvěle doplňuje, je jednoduchý na přípravu a můžete ho použít do dortu i rolády.
Jahodovým krémem můžete spojit i sušenky. Chtěla jsem zvolit trochu netradiční způsob naplnění sušenek, kterým budou spíše mini- tartaletky. K tomu mi dobře posloužila forma na muffiny, která krásně vytvarovala košíčky pro náplň. Aby si těsto při pečení zachovalo tvar, využila jsem papírové košíčky na muffiny a keramické fazole na pečení. Těsto se při pečení nenadouvá a okraje zůstanou vyvýšené.
Korpus tartaletek je po upečení tvrdší, ale když jej naplníte jahodovým krémem a necháte odležet, tak tartaletky budou měkké, vláčné se svěžím krémem uvnitř. Na ozdobu tartaletek využijete embosovaný váleček, se kterým nejdříve upečete sušenky s libovolným vzorem, a pak je jen položíte jako ozdobu na krém.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 150 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 menší vejce
- 1 lžící domácího vanilkového cukru
- 300 g hladké mouky
- špetku soli
na krém:
- 150 g jahod
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru ( dle chuti)
Jak na to
příprava těsta:
- Máslo krátce vyšlehám s cukrem a vanilkovým cukrem. Vejce pokojové teploty zašlehám a přisypu mouku se solí.
- Ručně nebo pomocí robotu s hákem vypracuji nelepivé těsto, které vytvaruji do bochánku, zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici 40 minut chladit.
- Vychlazené těsto rozdělím, tak abych měla ⅓ těsta na embosované sušenky a ¾ těsta na košíčky.
- Větší polovinu těsta rozválím na cca 0,3 cm silný plát a vykrojím z něj pomocí kulatého vykrajovátka v průměru 8 cm kolečka.
- Formu na muffiny vymažu máslem a kolečka těsta vložím do dutiny formy a dotvaruji, aby vznikl košíček.
- Dno těsta propíchám vidličkou, položím na něj papírový košíček na muffiny a zatížím pečícími fazolemi.
- Takhle připravenou formu k pečení dám ještě na 20 minut chladit do lednice.
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Do předehřáté trouby vložím plech s košíčky a peču cca 15 minut.
- Z upečeho těsta odstraním papírové košíčky s fazolemi a nechám úplně vychladnout ( troubu nevypínám).
- Zbylé těsto rozválím na 0,5 cm silný plát a embosovaným válečkem následně těsto přejedu, tak vzor z válečku byl otisknutý.
- Vykrojím kolečka průměru 7 cm, která pokládám na pečící plech s pečícím papírem.
- Plech dám chladit do lednice na 15 minut.
- Do předehřáté trouby vložím plech a peču cca 10 minut, nebo dokud okraje sušenek nezezlátnou.
- Upečené sušenky nechám vychladnout.
příprava krému:
- Jahody očistím, přidám k nim cukr a částečně rozmixuji.
- K jahodám přidám mascarpone a vše vyšlehám v tuhý krém.
- Krémem plním cukrářský sáček bez zdobičky a následně nim naplním košíčky.
- Na krém položím embosovanou sušenku a dám košíčky chladit do lednice.
Tip
Tartaletky v lednici nechám do druhého dne.Sušenkové košíčky navlhnou krémem, změknou a lépe se pak konzumují.
Žádné komentáře