Mazanec je tradiční české pečivo, které se peče hlavně o Velikonocích. Ani na našem stole o Bílé sobotě nemohl chybět. Mazanec je z kynutého těsta a i tohle těsto se hodí na vánočku. S mazancem vám odpadne pletení, takže ho hravě zvládne každý. Při správném nakynutý vám mazanec nepraskne, zvlášť když ho nahoře naříznete. Těsto je hladké, a tak se vytvoří lesklá a hladká kurka, která vás bude vyzývat k ozdobení mandlemi dle fantazie a nakonec k symbolickému naříznutí křížku. Mazanec je z jemného, odlehčeného a nadýchaného těsta, takže žádný hutný mazanec nečekejte.
Co budu potřebovat
560 g hladké pšeničné mouky
20 g droždí
90 g moučkového cukru
100 ml kefíru
100 ml vody
50 g másla
2 vejce
špetku soli
citronovou kůru / citronový esenc.olej
čokoládové kousky
1 vejce na potření
plátky mandlí
Jak na to
- Mouku dám do mísy, udělám do ní důlek, naleji trochu vlažné vody, rozdrobím droždí a přidám lžičku cukru. Zamíchám, aby se mi dostalo i trochu mouky a nechám vzejít kvásek.
- Po 15 minutách přidám zbytek vody, kefír, cukr, vejce, špetku soli, citronovou kůru a začnu vypracovávat těsto.
- Rozpuštěné máslo přidám do těsta a těsto nechám vypracovat robotem 10 minut.
- Vypracované těsto nechám na teplejším místě kynout hodinu.
- Po vykynutí přidám do těsta čoko-kousky a vytvarují těsto v mazanec.
- Mazanec nechám dál kynout 60-80 minut.
- Rozehřeji troubu na 180 °C.
- Vykynutý mazanec potřu vejcem a ozdobím plátky mandlí např. do věnečku.
- Mazanec nahoře naříznu do kříže a dám péct do rozehřáté trouby.
- Pár minut peču na 180 °C, jak mazanec začne chytat barvu, snížím teplotu na 170 °C a peču dalších 30 minut. Během pečení mazanec zakryju alobalem, aby na povrchu moc nezhnědl.
- Mazanec krájím po vychladnutí a před podáváním pocukruji.
Žádné komentáře