Pečivo

Zelný a masový burek

10.1.2019

Burek je tradiční pečivo především v jihovýchodní Evropě hlavně v Turecku a Bulharsku. Je známý pod různým názvem börek, bourek a u nás hlavně burek. Nejčastěji se dělá z těsta Yufka nebo-li Phyllo. Těsto je tenké, na povrchu křupavé. Řekla bych, že u nás podobné je tomu tažené nebo listové těsto.

Poprvé jsem burek ochutnala v Brně tureckém rychlém občerstvení. Manžel rodilý brňák se podivoval, jaktože burek neznám a nikdy předtím jsem ho neochutnala. Tak jsme vždy při procházce městem si zašli na masový burek a já si ho dost oblíbila. Po Vánocích, když jsme na sladké neměli už vůbec chuť, manžel dostal nápad, že bych mohla udělat burek s nějakou masovou náplní. Burek se totiž může plnit masem, zelím, sýrem, špenátem, ale i sladkou náplní.

Burky jsem naplnila našim domácím kysaným zelím s uzeným a některé i mletým masem s cibulkou.

Co budu potřebovat (na 3 velké burky)

na těsto:

  • 200 ml teplé vody
  • 21 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 250-300 g hladké mouky
  • 50 g másla

masová náplň:

  • 350 g mletého hovězího masa
  • 2 menší cibule
  • sůl
  • pepř

zelná náplň:

  • 350 g kysaného zelí
  • 150 g moravského uzeného masa

Jak na to

  1. Do mísy naleji teplou vodu, rozdobím do ní droždí a přidám cukr a 2 lžíce mouky. Vše v míse zamíchám a na teplém místě nechám vzejít kvásek.
  2. Po 15 minutách, když je kvásek napěněný přidám k němu sůl a 250 g mouky.
  3. Začnu zpracovávat těsto a podle potřeby přisypávám mouku. Těsto má být vláčné a přitom nelepivé. Můžete zkusit test. Kousek těsta natáhnout-nemělo by se trhat, ale být krásně pružné.
  4. Řádně vypracované těsto nechám pod utěrkou na teplém místě 40 minut kynout.
  5. Předehřeji troubu na 200 °C.
  6. V hrnci rozpustím máslo.
  7. Nakynuté těsto přendám na vál. Ruce i těsto si potřu trochu olejem a následně z těsta přes palec a ukazováček ruky odštipuji kousky těsta, které jsou kulaté. Vznikne mi tak cca 6ks.
  8. Každý bochánek těsta prstami vytáhnu na placku o průměru 15 cm. Každou placku potřu máslem a vždy dvě položím na sebe.
  9. Placky nechám 10 minut odpočinout.
  10. Připravím si masovou náplň: Mleté maso osolím a opepřím. Na pánvi s trochou oleje ho orestuji. Štávu, kterou maso pustilo vyliju a k masu přidám nadrobno nakrájenou cibuli.
  11. Připravím si zelnou náplň: Uzené maso nakrájím na drobné kostičky. Zelí pokrájím a smíchám s nakrájeným uzeným.
  12. Placky vždy dvě na sobě prstama roztahuji( zároveň potírám placky máslem) až se mi vytvoří tenká placka v průměru 40 cm.
  13. Na placku nanesu část masové, nebo zelné náplně. Náplň v tenké vrstvě pokrývá celé těsto. Od kraje těsto začnu opatrně rolovat. Spíše přehýbám jeden pruh těsta přes druhý až dokonce.
  14. Stočené těsto zamotám do šneka a přenesu na plech s pečícím papírem. Povrch těsta potřu rozpuštěným máslem.
  15. Jak mám všechny placky naplněné a na plechu, dám je péct do předehřáté trouby na cca 25 minut.
  16. Když je povrch burku zlatavě hnědý, plech s burky vyndám a každý burek potřu máslem. Burky nechám na mřížce vychladnout.
  17. Burky servíruji ještě teplé. Když se druhý den rozpečou v troubě jsou taky moc dobré.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět