Burek je tradiční pečivo především v jihovýchodní Evropě hlavně v Turecku a Bulharsku. Je známý pod různým názvem börek, bourek a u nás hlavně burek. Nejčastěji se dělá z těsta Yufka nebo-li Phyllo. Těsto je tenké, na povrchu křupavé. Řekla bych, že u nás podobné je tomu tažené nebo listové těsto.
Poprvé jsem burek ochutnala v Brně tureckém rychlém občerstvení. Manžel rodilý brňák se podivoval, jaktože burek neznám a nikdy předtím jsem ho neochutnala. Tak jsme vždy při procházce městem si zašli na masový burek a já si ho dost oblíbila. Po Vánocích, když jsme na sladké neměli už vůbec chuť, manžel dostal nápad, že bych mohla udělat burek s nějakou masovou náplní. Burek se totiž může plnit masem, zelím, sýrem, špenátem, ale i sladkou náplní.
Burky jsem naplnila našim domácím kysaným zelím s uzeným a některé i mletým masem s cibulkou.
Co budu potřebovat (na 3 velké burky)
na těsto:
- 200 ml teplé vody
- 21 g čerstvého droždí
- 2 lžičky moučkového cukru
- 1 lžičku soli
- 250-300 g hladké mouky
- 50 g másla
masová náplň:
- 350 g mletého hovězího masa
- 2 menší cibule
- sůl
- pepř
zelná náplň:
- 350 g kysaného zelí
- 150 g moravského uzeného masa
Jak na to
- Do mísy naleji teplou vodu, rozdobím do ní droždí a přidám cukr a 2 lžíce mouky. Vše v míse zamíchám a na teplém místě nechám vzejít kvásek.
- Po 15 minutách, když je kvásek napěněný přidám k němu sůl a 250 g mouky.
- Začnu zpracovávat těsto a podle potřeby přisypávám mouku. Těsto má být vláčné a přitom nelepivé. Můžete zkusit test. Kousek těsta natáhnout-nemělo by se trhat, ale být krásně pružné.
- Řádně vypracované těsto nechám pod utěrkou na teplém místě 40 minut kynout.
- Předehřeji troubu na 200 °C.
- V hrnci rozpustím máslo.
- Nakynuté těsto přendám na vál. Ruce i těsto si potřu trochu olejem a následně z těsta přes palec a ukazováček ruky odštipuji kousky těsta, které jsou kulaté. Vznikne mi tak cca 6ks.
- Každý bochánek těsta prstami vytáhnu na placku o průměru 15 cm. Každou placku potřu máslem a vždy dvě položím na sebe.
- Placky nechám 10 minut odpočinout.
- Připravím si masovou náplň: Mleté maso osolím a opepřím. Na pánvi s trochou oleje ho orestuji. Štávu, kterou maso pustilo vyliju a k masu přidám nadrobno nakrájenou cibuli.
- Připravím si zelnou náplň: Uzené maso nakrájím na drobné kostičky. Zelí pokrájím a smíchám s nakrájeným uzeným.
- Placky vždy dvě na sobě prstama roztahuji( zároveň potírám placky máslem) až se mi vytvoří tenká placka v průměru 40 cm.
- Na placku nanesu část masové, nebo zelné náplně. Náplň v tenké vrstvě pokrývá celé těsto. Od kraje těsto začnu opatrně rolovat. Spíše přehýbám jeden pruh těsta přes druhý až dokonce.
- Stočené těsto zamotám do šneka a přenesu na plech s pečícím papírem. Povrch těsta potřu rozpuštěným máslem.
- Jak mám všechny placky naplněné a na plechu, dám je péct do předehřáté trouby na cca 25 minut.
- Když je povrch burku zlatavě hnědý, plech s burky vyndám a každý burek potřu máslem. Burky nechám na mřížce vychladnout.
- Burky servíruji ještě teplé. Když se druhý den rozpečou v troubě jsou taky moc dobré.
Žádné komentáře