Čas od času dostanu chuť na celožitný chléb, který má svoji jedinečnou chuť i vůni. Žitný chléb je tmavší barvy, střídka je vlhčí a díky tomu chléb vydrží déle čerstvý a chutný. U celožitného chlebu je proces výroby poněkud jiný, protože žitná mouka si moc nerozumí s dlouhým hnětením a obecně kuchyňským robotem. Nejvíc se mi osvědčilo zpracovat těsto pomocí dánské metly. Těsto je tak provzdušněné, dostatečně zamíchané – krátce, tak jak to žitná mouka potřebuje. Při míchání těsta úplně postačí, aby se ingredince na chléb spojily a vytvořili lepkavé těsto, které Vám jen těžko půjde vytvarovat do bochníku. Takové těsto je ideální péct ve formě na chléb.
Žitný chléb si velmi rozumí se semínky a ořechy. Já jsem zvolila kombinaci vlašských ořechů s brusinkami, které přidají trochu sladkosti. Pro mě je to ideální chléb k domácímu sýru.
Co budu potřebovat
na rozkvas:
- 1 lžíci žitného kvásku
- 100 ml vody
- 100 g žitné mouky
na těsto:
- 200 g žitného rozkvasu
- 440 g vody
- 500 g žitné mouky
- 3 lžičky soli
- vlašské ořechy
- sušené brusinky
Jak na to
Příprava rozkvasu:
- Do nádoby k aktivnímu kvásku přidám vodu, žitnou mouku a zamíchám vše, aby se vytvořila kaše.
- Nádobu nechám na stole při pokojové teplotě min. 8 hodin, aby kvásek mohl pracovat a vytvořil se silný rozkvas pro zadělání těsta.
- Po 8 hodinách rozkvas nabyl velkého objemu a má objem cca 200 g. Je plný bublinek a měl by příjemně nakysle vonět.
Příprava těsta a pečení:
- Rozkvas ( jednu lžíci si nechám v nádobě na příště), 300 g vody, 250 g žitné mouky dám do mísy a vše zamíchám tak, aby se všechny ingredience spojili.
- Těsto nechám v míse kvasit cca 2 hodiny.
- Když je těsto rozkvašené a začíná padat, přidám do něj 140 g vody, 250 g žitné mouky a sůl.
- Těsto opět krátce zamíchám, aby se vše spojilo do vláčného těsta, které se lepí.
- Do těsta přidám brusinky, ořechy a zamíchám.
- Chlebovou formu na pečení vyložím pečícím papírem a těsto přendám do formy, tak aby bylo stejnoměrně rozložené a povrch zarovnám.
- Formu dám pod utěrku na teplejší místo a nechám těsto kynout cca 3 hodin.
- Když se mi zdá těsto po 2 hodinách dostatečně nakynuté, předehřeji troubu na 250 °C.
- Vykynuté těsto vložím ve formě do předehřáté trouby a peču 10 minut.
- Po 10 minutách pečení snížím teplotu na 190 °C a peču dalších 30 minut.
- Po 30 minutách chleb z formy vyklopím na pečící plech a dám ho do trouby ještě na 10 minut dopéct, aby i okraje se propekly.
- Upečený chléb nechám vychladnout na mřížce.
- Chléb krájím nejdříve za 2 hodiny po upečení.
4 Komentáře
Úžasný chleba. Moc děkuji za recept. 👍
A nevíte, jak by chutnal s mlékem místo s vodou? Ráda bych jej vyzkoušela ale ty 3 lžičky se mi zdají hodně. Nebývá normálně v receptech na žitný chleba 1 lžička soli?
Dobrý den, opravdu 3 lžičky soli?
Zravím, ano 3 lžičky jsou potřeba v chlebu, jinak bude mdlý bez chuti. Zakladám s vodou, ale můžete použít např kefír, podmáslí.