Dortíky s pečenou rebarborou

,

Už minulý víkend měla rebarbora na naší zahradě krásné velké řapíky. Na její první zpracování se vždy tak těším. Je to naše první zelenina, která nám na zahradě roste a já z ní můžu upéct něco sladkého. Rebarbory největší výhoda je, že když jsou řapíky mladé, tak se nemusí loupat a zůstane zachována její načervenalá barva. Při pečení to jistě oceníte, protože více lahodí oku.

Korpus dortíků jsem připravila z jemného piškotového těsta, kterému moc svědčí vanilkový pudink. Piškotový korpus s pudinkem je po odležení měkký a vláčný. Sladko-kyselá chuť pečené rebarbory na vanilkovém pudinku vás příjemně překvapí.  

Co budu potřebovat (na 6 dortíků)

na piškotové těsto:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce teplé vody 
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku kypřícího prášku 

na puding:

  • 600 ml mléka 
  • 6 vaječných žloutků
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g hladké pšen. mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • vanilkový lusk
  • 30 g másla

 na pečenou rebarboru:

  • 250 g rebarbory 
  • 30 g třtinového cukru
  • 30 ml pomerančového džusu

 

  • sněhové pusinky na ozdobu

Jak na to

příprava korpusu:

  1. Předehřeji troubu na 180 °C.
  2. Formu na malé koláčové korpusy vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
  3. Z vajec oddělím bílky od žloutků a žloutky dám do mísy robotu.
  4. Žloutky s vodou šlehám do pěny, přidám cukr a znovu šlehám do světlého nadýchaného krému.
  5. Zbylé bílky vyšlehám v tuhý sních, který postupně s moukou a kypřícím práškem zamíchávám do žloutkové pěny.
  6. Formu naplním těstem do 3/4 a dám péct do předehřáté trouby na cca 20 minut.
  7. Upečené korpusy nechám ve formě vychladnout, a pak teprve z formy opatrně vyklopím a podél rozříznu.
  8. V troubě nechám péct rebarboru.

příprava pudinku:

  1. ¾ mléka naleji do hrnce přidám semínka vanilky. Zbytek mléka odleju do misky.
  2. Mléko v hrnci dám vařit. 
  3. Do zbylého mléka přidám žloutky, cukr, mouku, škrob a vše v mléce rozmíchám.
  4. Směs vliji do teplého mléka a míchám dokud se neuvaří hustý puding.
  5. Ještě do teplého pudingu zamíchám máslo a puding nechám úplně vychladnout. 

příprava rebarbory:

  1. Mladou rebarboru neloupu, jen nakrájím na špalíky.
  2. Nakrájenou rebarboru dám do zapékací mísy, posypu cukrem a přidám džus.
  3. Rebarboru peču asi 15 min. do změknutí (neměla by se úplně rozpadat).
  4. Nechám úplně vychladnout.

kompletování:

  1. Cukrářský sáček se zdobičkou naplním pudinkem a stříkám na spodní díl korpusu, přiklopím horním dílem korpusu a opět nanesu puding.
  2. Upečenou rebarboru nechám okapat a položím ji na vrstvu pudingu každého dortíku.
  3. Dortíky nakonec ozdobím cukrovými pusinkami. 
banner-pytliky-siroky-blog
banner-razitka-siroky-blog
banner-valecky-siroky-blog
previous arrow
next arrow

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *