Jablečný tažený štrúdl

Jablečný štrúdl je tradiční dezert pocházející z Rakouska, který u nás v Česku zdomácněl. Nejčastěji ho lidé připravují z listového těsta. Dnes vám ukážu variantu z těsta taženého. Takto dělaný závin je na přípravu trochu pracnější, ale o to chutnější. V poctivě taženém štrúdlu díky tence taženému těstu vynikne chuť jablek se skořicí. Určitě si řada z vás vzpomene na záviny od svých babiček, které tento dezert takto připravovaly v hojné míře. A oproti závinům z listového těsta sebou nese další výhodu – závin se nedrobí. Tento štrúdl peču asi 5 let a od té doby si listové těsto schovávám na jiné dobroty.

05

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 5 lžic oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 70-100 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 žloutek

Na náplň

  • 5 jablek
  • vanilkový cukr
  • mletou skořici
  • dětské piškoty
  • rozinky
  • nasekané vlašské ořechy
  • máslo na potření

Jak na to
Všechny suroviny na těsto ručně smíchám a vytvořím těsto, které strukturou bude podobné modelíně, bude se táhnout a nebude se lepit. Na vypracování těsta si dám opravdu záležet, pravda, dá to trošku zabrat. Pro poctivější a lepší prolnutí všech surovin pomůže házení těsta o kuchyňský vál. Těsto se tím více propracuje a dosáhnu tak požadované struktury. Dobře vypracované těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám asi 20 minut odležet. Mezitím si oloupu a nahrubo nastrouhám jablka, ze kterých vymačkám přebytečnou šťávu.

Odleželé těsto si většinou rozdělím na dvě části, abych měla dva menší štrúdly. Oddělené těsto dám na utěrku a začnu jej vytahovat do všech stran. V případě, že chcete jeden větší štrúdl, tak utěrku nahraďte ubrusem – utěrka by určitě nestačila. Takže těsto máme uprostřed utěrky, nyní je potřeba jej natáhnout na celou plochu. Těsto vytahuji ze středu a táhnu jej do stran. Střed těsta si přidržuji. Výsledné vytažené těsto by mělo být průsvitné přes utěrku.

I přesto, že jsem z nastrouhaných jablek vymačkala přebytečnou šťávu, jsou jablka stále hodně šťavnatá. Proto se těsto posypává strouhankou, do které se přebytečná šťáva vsákne. Já před časem strouhanku nahradila nastrouhanými dětskými piškoty. Na to už položím nastrouhaná jablka a podle chuti posypu vanilkovým cukrem a skořicí. Na závěr vše posypu nasekanými ořechy a hrozinkami. Zbývá už jen štrúdl srolovat. K tomu využiji utěrku pod těstem. Konce štrúdlu zahnu, aby náplň během pečení nevytekla. A nakonec ještě jedno upozornění – tažený štrúdl se nepotírá vajíčkem!

Závin dám péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a peču jej přibližně 20 minut. Až je na povrchu těsto zlatavé a tvrdší tak je štrúdl hotový. Ještě horký štrúdl potřu rozpuštěným máslem, aby těsto na povrchu změklo. Po vychladnutí štrúdl posypu moučkovým cukrem a podávám jej například se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

Tip
Když mi při tažení těsta vzniknou trhliny, nic se neděje. Z konců vytaženého těsta si kousek těsta odštípnu a trhliny jím zaplátuji. Menší trhlinky až tak nevadí. Ty se skryjí při srolování štrúdlu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *