Karamelové sušenky alá Lotusky

Poslední týden jsem zkoušela péct různé druhy sušenek, na které by se dal použít embosovaný váleček. Základním receptem, který je dodáván k samotným válečkům je recept na jednoduché (ale dobré) máslové sušenky. Hledala jsem ale něco jiného. Zvítězily sušenky karamelové.

Sušenky mají díky hnědému třtinovému cukru zlatavo-hnědou barvu a úžasnou chuť po karamelu. Směs koření použitá v receptu dodává sušenkám úžasnou vůni a chuť. Při pečení vám provoní celou kuchyni. Pokud znáte karamelové sušenky Lotus, určitě vám je tyto karamelové sušenky hodně připomenou.


Co budu potřebovat

  • 85 g másla
  • 150 g přírodního třtinového cukru
  • lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky kukuřičného škrobu
  • na špičku lžičky mletého muškátového květu
  • na špičku lžičky mletého kardamomu
  • na špičku lžičky mletého anýzu
  • na špičku lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky sody (při použití embosovaného válečku vynechte)
  • lžíci vody
  • 150 g hladké mouky

Jak na to

Změklé máslo, cukr, sůl a všechno koření si dám do mísy a pomocí kuchyňského robotu s nástavcem třecí metly vyšlehám vše cca 10 minut do světlého krému. Během té doby přidám lžíci vody, aby krém byl více nadýchaný. Snížím rychlost robotu a přidám do směsi mouku. Po chvilce se začne těsto spojovat kolem metly. Vzniklé těsto ještě prohnětu na vále a vytvaruji kouli, kterou zabalím do potravinové folie a dám ho na chvíli do lednice.

Odpočaté těsto rozválím na pomoučeném vále na půl centimetru silný plát. Poté použiji embosovaný váleček se vzorem a přejedu jím jednou těsto. Váleček před použitím potřu rostlinným olejem, aby se mi těsto na váleček nepřilepilo. Pomocí vykrajovátka vykrojím z těsta libovolné tvary a dám je na plech s pečícím papírem. Plech před vložením do trouby dám na 20 minut do lednice, aby vzor na těstě šel lépe vidět.

Troubu rozehřeji na 170 °C horkovzduch.

Plech vkládám do rozehřáté trouby a peču každý plech se sušenkami 10 minut. Jak jsou sušenky zlatavě hnědé, plech se sušenkami vyndám z trouby a po chvíli sušenky přendám na mřížku a nechám je úplně vychladnout.

Po upečení jsou sušenky tvrdší a na vzduchu měknou.

V uzavřené nádobě vydrží sušenky i měsíc.

 

Tip

Přírodní třtinový cukr dává sušenkám krásnou zlatavě hnědou barvu a také karamelovou chuť. Pravý třtinový cukr obsahuje melasu, díky které je cukr hnědý a má v sobě i částečně minerály a vitamíny. Přírodní hnědý cukr můžete zaměnit s řepným cukrem, který je obarven karamelem, nebo v lepším případě melasa je do něj později přidána.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Malé embosované válečky

Malé embosované válečky

e-shop
Velké embosované válečky

Velké embosované válečky

e-shop
Vykrajovátko srdíček na hrnek

Vykrajovátko srdíčko na hrnek

e-shop

2 komentáře


  1. // Odpovědět

    Dobrý den, recept mě vzhledem k přísadám, které obsahuje i mé oblíbené koření zaujal. Mám rovněž několik starodávných dřevěných ručně vyřezávaných formiček, které se využívají stejně jako embosované válečky, takže jsem se na pečení těšila. Výsledek je ale nevalný. Konzistence těsta a práce s ním O.K. Myslím, že je ale v receptu příliš másla a málo mouky. Co se týče cukru, měla jsem třtinový, tentokrát však hrubší. Doporučila bych raději ten nejjemnější, z něhož se melasa už v průběhu zpracování těsta uvolňuje a cukr rozpouští. Výsledek – hezké sušenky pro oko, vůni. I při dodržení ingrediencí a tep.pečení jsou však tvrdé jako žetony a zbytečně dost mastné. Škoda!


    1. // Odpovědět

      Paní Mirko, to mě mrzí, že jste nebyla s výsledkem sušenek -až tak spokojená. Sušenky jsou po upečení tvrdší, ale jak píšu v receptu, když se nezabalí tak měknou. Já je mám třeba ráda namočené v kávě, tak tvrdost je pak ideální. Ano, mezi třtinovým budou nejspíše rozdíly v hrubosti. Když se tře cukr s máslem, krystalky by se měly částečně rozpustit a pak v sušenkách by neměl „křupat“. Chce to jen delší šlehání. Pěkné svátky, s pozdravem Žaneta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *