Karamelové sušenky alá Lotusky

Poslední týden jsem zkoušela péct různé druhy sušenek, na které by se dal použít embosovaný váleček. Základním receptem, který je dodáván k samotným válečkům je recept na jednoduché (ale dobré) máslové sušenky. Hledala jsem ale něco jiného. Zvítězily sušenky karamelové.

Sušenky mají díky hnědému třtinovému cukru zlatavo-hnědou barvu a úžasnou chuť po karamelu. Směs koření použitá v receptu dodává sušenkám úžasnou vůni a chuť. Při pečení vám provoní celou kuchyni. Pokud znáte karamelové sušenky Lotus, určitě vám je tyto karamelové sušenky hodně připomenou.


Co budu potřebovat

  • 85 g másla
  • 150 g přírodního třtinového cukru
  • lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky kukuřičného škrobu
  • na špičku lžičky mletého muškátového květu
  • na špičku lžičky mletého kardamomu
  • na špičku lžičky mletého anýzu
  • na špičku lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky sody (při použití embosovaného válečku vynechte)
  • lžíci vody
  • 150 g hladké mouky

Jak na to

Změklé máslo, cukr, sůl a všechno koření si dám do mísy a pomocí kuchyňského robotu s nástavcem třecí metly vyšlehám vše cca 10 minut do světlého krému. Během té doby přidám lžíci vody, aby krém byl více nadýchaný. Snížím rychlost robotu a přidám do směsi mouku. Po chvilce se začne těsto spojovat kolem metly. Vzniklé těsto ještě prohnětu na vále a vytvaruji kouli, kterou zabalím do potravinové folie a dám ho na chvíli do lednice.

Odpočaté těsto rozválím na pomoučeném vále na půl centimetru silný plát. Poté použiji embosovaný váleček se vzorem a přejedu jím jednou těsto. Váleček před použitím potřu rostlinným olejem, aby se mi těsto na váleček nepřilepilo. Pomocí vykrajovátka vykrojím z těsta libovolné tvary a dám je na plech s pečícím papírem. Plech před vložením do trouby dám na 20 minut do lednice, aby vzor na těstě šel lépe vidět.

Troubu rozehřeji na 170 °C horkovzduch.

Plech vkládám do rozehřáté trouby a peču každý plech se sušenkami 10 minut. Jak jsou sušenky zlatavě hnědé, plech se sušenkami vyndám z trouby a po chvíli sušenky přendám na mřížku a nechám je úplně vychladnout.

Po upečení jsou sušenky tvrdší a na vzduchu měknou.

V uzavřené nádobě vydrží sušenky i měsíc.

 

Tip

Přírodní třtinový cukr dává sušenkám krásnou zlatavě hnědou barvu a také karamelovou chuť. Pravý třtinový cukr obsahuje melasu, díky které je cukr hnědý a má v sobě i částečně minerály a vitamíny. Přírodní hnědý cukr můžete zaměnit s řepným cukrem, který je obarven karamelem, nebo v lepším případě melasa je do něj později přidána.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Malé embosované válečky

Malé embosované válečky

e-shop
Velké embosované válečky

Velké embosované válečky

e-shop
Vykrajovátko srdíček na hrnek

Vykrajovátko srdíčko na hrnek

e-shop

4 komentáře


  1. // Odpovědět

    Dobrý den, recept mě vzhledem k přísadám, které obsahuje i mé oblíbené koření zaujal. Mám rovněž několik starodávných dřevěných ručně vyřezávaných formiček, které se využívají stejně jako embosované válečky, takže jsem se na pečení těšila. Výsledek je ale nevalný. Konzistence těsta a práce s ním O.K. Myslím, že je ale v receptu příliš másla a málo mouky. Co se týče cukru, měla jsem třtinový, tentokrát však hrubší. Doporučila bych raději ten nejjemnější, z něhož se melasa už v průběhu zpracování těsta uvolňuje a cukr rozpouští. Výsledek – hezké sušenky pro oko, vůni. I při dodržení ingrediencí a tep.pečení jsou však tvrdé jako žetony a zbytečně dost mastné. Škoda!


    1. // Odpovědět

      Paní Mirko, to mě mrzí, že jste nebyla s výsledkem sušenek -až tak spokojená. Sušenky jsou po upečení tvrdší, ale jak píšu v receptu, když se nezabalí tak měknou. Já je mám třeba ráda namočené v kávě, tak tvrdost je pak ideální. Ano, mezi třtinovým budou nejspíše rozdíly v hrubosti. Když se tře cukr s máslem, krystalky by se měly částečně rozpustit a pak v sušenkách by neměl „křupat“. Chce to jen delší šlehání. Pěkné svátky, s pozdravem Žaneta


  2. // Odpovědět

    Dobrý den, není k dostání mletá směs tohoto koření? Zdá se mi zbytečné kupovat všechno koření zvlášť a ještě ho mlít, do zbytku se mi pak dají moli. Děkuji.


    1. // Odpovědět

      Zdravím Šárko, koření uvedeno v receptu se dá koupit namleté, ale směs koření zrovna tohoto nejspíše ne. Doporučuji koření uchovávat ve skleněné doze a do ní se vám moli nedostanou. Já tak koření skladuji i několik let a nikdy jsem neměla problém. Jen postupem času koření slábne. Jestli budete péct častěji tyto sušenky, můžete si koření namíchat ve větším množství. Snad jsem vám trochu pomohla, ať vám sušenky chutnají. Žaneta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *