Perníčky


Mezi naše nejoblíbenější vánoční cukroví patří perníčky. Jako každé dítě i já jsem perníčky měla moc ráda, ale u nás v rodině je nikdo nepekl. Naopak v manželově rodině o vánocích nesměly chybět. Jak se nám narodila dcera, dostala jsem za úkol upéct perníčky. Upekla jsem je podle rodinného receptu, které manžel má rád od dětství a zachutnaly dcerce natolik, že je musím péct pravidelně. Perníčky peču v průběhu vánoc z několikanásobné dávky a stejně se všechny sní.
Letos jsem se do pečení perníčků pustila o trochu dříve. Dcera, která perníčky miluje, bude mít narozeniny a tak přinese pár perníčků do školky. Není snad dítě, kterému by
perníček nechutnal.
V dnešní době je internet zaplněn recepty na perníčky, které jsou ihned po upečení měkké. Vyzkoušela jsem pár takových receptů, ale nechutnali nám tak jako ty naše ověřené. Do pečení perníčků se pouštím s předstihem alespoň čtrnácti dnů, aby byly krásně odleželé.

cn1a2306

Co budu potřebovat ( asi 100ks perníčků)
Na těsto

  • 450 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 4 a půl lžíce rozpuštěného másla
  • 12 lžic medu
  • 3 lžíce rumu
  • 900 g hladké mouky
  • 6 g jedlé sody
  • 18 ks hřebíčku
  • 3 ks badyánu
  • 3 ks anýzu (nebo fenyklu)
  • 1 a půl lžičky skořice
  • nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu
  • 30 g kakaa

vejce na potření

Na polevu

  • 1 bílek
  • 140 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy

Jak na to
Vejce si dám předem na linku, aby měly pokojovou teplotu. Cukr s vejci a rozpuštěným máslem si vyšlehám v robotu. Ke směsi přidám med, rum a dál nechám krátce robot šlehat. Do mouky přisypu sodu a na jemno rozdrcené všechno koření. Dále nastrouhám na jemno citronovou kůru a spolu s kakaem ji přidám k sypké směsi. Nástavec na robotu si přendám na hák pro hnětení těsta a sypkou směs vsypu do tekuté. Nechám robot vypracovat v těsto, které se nelepí a je tužší. Hnětení trvá asi 15 minut. Nejdříve se utvoří z těsta drobenka, ale po chvíli se začnou ingredience více spojovat a tvořit těsto. Jestli se ingredience nechtějí spojit v těsto, přidám více medu, nebo másla.
Dobře vypracované těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici do druhého, nebo ideálně třetího dne. Těsto z lednice nechám na lince trochu změknout.
Troubu předehřeji na 160 °C.
Kousek těsta si ukrojím a vyválím na  0,5 cm silný plát. Vykrajovátky si vykrojím různé tvary a přenesu je na plech s pečícím papírem.
Peču kolem 10 minut každý plech s perníčky. Jak perníček začne v troubě být tvrdší, plech vyndám a ihned potřu každý perníček rozšlehaným vajíčkem.
Perníčky nechám vychladnout a poté ukládám do krabice a dám do chladu. Po pár dnech začnou perníčky měknout. Po týdnu začínají být perníčky měkké, doporučuji však péct se 14 denním předstihem.
Perníčky zdobím, až další dny po upečení, jinak by poleva mohla popraskat. Bílek s dobře prosetým cukrem šlehám na nejvyšší stupeň v robotu asi 10 minut. Přidám pár kapek citronové šťávy pro chuť.
Poleva je hladká a nestéká. Polevou plním cukrářský sáček s úzkou špičkou na zdobení perníčků.

Tip
Nekupujte hotové koření na perníčky. Daleko lepší je rozdrtit si vlastní směs v hmoždíři.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *