Sušenky se smetanovým sýrem plněné citronovým krémem 

Lahodné sušenky se smetanovým sýrem jsou křehké a máslové chuti s nasládlým tónem mého oblíbeného sýru Mascarpone. Při výrobě sušenek se vám s těstem bude krásně pracovat, protože je hebké a dobře tvárné. Je tedy ideální k pečení embosovaných sušenek, které ohromí všechny svým vzhledem.

Razítko pro vzor sušenek můžete zvolit, podle příležitosti, na kterou sušenky budete péct. Práce s embosovaným razítkem je velmi snadná, a tak můžete do zdobení zapojit i děti. Uvidíte, že se po sušenkách jen zapráší. 

Jako náplň do sušenek jsem zvolila osvědčený citronový krém nebo-li lemon curd, který je rychlý na přípravu a s ním jsou sušenky více svěží, plné citrusové chuti. 

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 115 g másla
  • 65 g smetanového sýru Mascarpone 
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 200 g hladké mouky
  • lžičku vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli

na citronový krém:

  • 4 žloutky
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 citron
  • 50 g másla 

Jak na to

příprava těsta:

  1. Trochu povolené máslo nakrájené na kostky, dám do mísy robotu spolu s cukrem, sýrem, žloutkem a extraktem.
  2. Pomocí třecí metly vymíchám těsto a za stálého míchání přidám mouku se solí.
  3. Jakmile mi vznikne hladké těsto, které je jako na linecké- vláčné a soudržné, na vále z něj udělám bochánek a zabalím do potravinové folie. 
  4. Těsto nechám v lednici 30 minut chladit. Mezitím si připravím citronový krém.
  5. Předehřeji troubu na 190 °C.
  6. Odleželé těsto rozválím na pomoučeném vále, aby bylo silné cca 0,5 cm.
  7. Celý plát těsta popráším moukou a razítkem na sušenky otisknu do těsta vzor. 
  8. Pomocí kulatého vykrajovátka v průměru 6 cm vykrojím kolečka orazítkovaného těsta.  
  9. Vykrojená kolečka přenesu na plech s pečícím papírem a dám ještě plech na 10 minut chladit do lednice.
  10.  Plech se sušenkami vložím do trouby a peču 6-9 minut, nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé. 
  11. Upečené sušenky nechám vychladnout.

příprava krému:

  1. Z citronu vymačkám šťávu (pokud mám nechemicky ošetřenej citron použiji i nastrouhanou kůru) a dám jí do menšího hrnce spolu s cukrem a žloutky.
  2. Směs zamíchám a dám s hrncem pomalu vařit. 
  3. Přidám do směsi máslo a pomalu míchám, až se máslo úplně rozpustí.
  4. Směs míchám do zhousnutí, konzistenci pudingu. Pozor směs nesmí přijít do bodu varu, krém by se mohl tzv. zdrcnout. 
  5. Krém nechám v hrnci vychladnout, jen občas promíchám.
  6. Vychladlým krémem slepuji sušenky.

Tip

Citronový krém uchovávejte v lednici max 14 dní. Můžete si krém připravit i do zásoby a použít ho k dalšímu plnění např. dortů, Pavlovy, rolád nebo palačinek.

previous arrow
next arrow
Slider

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *