Zámecké linecké cukroví

,

Už v dětství patřilo linecké mezi mé oblíbené cukroví, které se peklo jak na Vánoce, tak i na Velikonoce. Na Velikonoce babička pekla barevné linecké ozdobené lentilkou, což mi jako dítěti chutnalo nejvíce. Slabost pro linecké zdědila i moje dcera Zuzka a kdykoliv jdeme do pekárny nebo cukrárny, tak tam právě linecké kolečko chce. No a při pečení lineckých podle tohoto receptu mi samozřejmě ochotně pomáhala s vykrajováním.

Recept je ze zámeckého zápisníku, takto se linecké peklo před více jak sto lety na zámku. Nešetřilo se vejci ani cukrem a linecké je díky tomu chuťově skvělé a jak se říká poctivé. Známou pravdou je, že v lineckém cukroví nejvíce vynikne rybízová, nebo jiná nakyslejší marmeláda. Linecké po třech dnech změklo, ale tou dobou nám ho už moc nezůstalo.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 140 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 5 žloutků
  • 1 celé vejce
  • špetka soli

dále:

  • kyselejší marmeládu na slepení
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

Z ingrediencí na těsto a studeného másla nakrájeného na kostičky vypracuji na pomoučeném vále ručně těsto. Těsto při vypracování podsypávám moukou, aby se nelepilo na vál. Když je těsto dostatečně propracované zabalím ho do potravinové folie a dám odležet alespoň na 2 hodiny do lednice.

Po uplynutí dvou hodin si předehřeji troubu na 170 °C. Odpočinuté těsto z lednice rozválím na silné 3-5 mm těsto a vykrajuji z těsta tvary podle libosti. Vykrojené tvary opatrně přenáším na plech s pečícím papírem a peču ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Linecké ke konci více hlídám, protože okraje těsta rychle hnědnou. Upečené linecké cukroví by mělo být světlé, jen okraje trochu tmavší.

Po vychladnutí pomazávám spodní díl (stranou, která byla na plechu) lineckého kolečka marmeládou a druhým dílem přiklopím. Poslepovaná kolečka pocukruji a skladuji v papírové krabici v chladu.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *