Vánoční cukroví Zámecké recepty

Zámecké linecké cukroví

21.3.2018

Už v dětství patřilo linecké mezi mé oblíbené cukroví, které se peklo jak na Vánoce, tak i na Velikonoce. Na Velikonoce babička pekla barevné linecké ozdobené lentilkou, což mi jako dítěti chutnalo nejvíce. Slabost pro linecké zdědila i moje dcera Zuzka a kdykoliv jdeme do pekárny nebo cukrárny, tak tam právě linecké kolečko chce. No a při pečení lineckých podle tohoto receptu mi samozřejmě ochotně pomáhala s vykrajováním.

Recept je ze zámeckého zápisníku, takto se linecké peklo před více jak sto lety na zámku. Nešetřilo se vejci ani cukrem a linecké je díky tomu chuťově skvělé a jak se říká poctivé. Známou pravdou je, že v lineckém cukroví nejvíce vynikne rybízová, nebo jiná nakyslejší marmeláda. Linecké po třech dnech změklo, ale tou dobou nám ho už moc nezůstalo.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 140 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 5 žloutků
  • 1 celé vejce
  • špetka soli

dále:

  • kyselejší marmeládu na slepení
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

Z ingrediencí na těsto a studeného másla nakrájeného na kostičky vypracuji na pomoučeném vále ručně těsto. Těsto při vypracování podsypávám moukou, aby se nelepilo na vál. Když je těsto dostatečně propracované zabalím ho do potravinové folie a dám odležet alespoň na 2 hodiny do lednice.

Po uplynutí dvou hodin si předehřeji troubu na 170 °C. Odpočinuté těsto z lednice rozválím na silné 3-5 mm těsto a vykrajuji z těsta tvary podle libosti. Vykrojené tvary opatrně přenáším na plech s pečícím papírem a peču ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Linecké ke konci více hlídám, protože okraje těsta rychle hnědnou. Upečené linecké cukroví by mělo být světlé, jen okraje trochu tmavší.

Po vychladnutí pomazávám spodní díl (stranou, která byla na plechu) lineckého kolečka marmeládou a druhým dílem přiklopím. Poslepovaná kolečka pocukruji a skladuji v papírové krabici v chladu.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Vilma 30.11.2021 at 17:20

    Jen poznámka, já těsto rozválím přímo na pečícím papíře, zbytky seberu, tím odpadne přenášení a zbytečné deformace… Připravím více pokladených papírů, vždy jen stáhnu hotové z plechu a hned natáhnu papír další. Ušetří se hodně na plynu nebo elektřině. Upečeno je pak za pár chvil…

    • Reply LUDMILA MORAVCOVA 7.12.2021 at 4:40

      ANO, DELAM TO TAKE TAK, OPRAVDU TO VSE USNADNI A ZRYCHLI 👍😃

    Odpovědět