Na zelený čtvrtek jsem chtěla upéct něco tématického, sladkého a přírodně zbarveného do zelena.
K zabarvení se mi na zahradě nabízely mladé kopřivy, které jsou teď ke konci dubna už pěkně narostlé. Mladé jarní kopřivy jsou vhodné pro přípravu různých jídel, protože jsou křehké a plné různých prospěšných látek. Obzvláště teď na Velikonoce jsou mezi lidmi oblíbené recepty na kopřivový špenát, nebo různé kopřivové nádivky. Kopřivy sbírejte jen na čistých místech a doporučuji trhat jen vrcholové lístky růžic. Kopřiva nemá nijak výraznou chuť, takže ji ve sladkých jídlech můžete používat k barvení zcela bez obav. Dokud jsem dětem neřekla, že cupcakes obsahují kopřivy, tak jim hodně chutnaly.
Cupcakes jsou díky jablkům šťavnatější a koření jim dodává ještě lepší chuť. Každý cupcakes jsem ozdobila smetanovým krémem s bílou čokoládou.
Co budu potřebovat ( na 12 ks)
na těsto:
2 vejce
špetku soli
100 g hnědého třtinového cukru
75 ml slunečnicového oleje
šťáva z jednoho citronu
2 velká jablka
50 g mladých kopřiv
1 lžičku mleté skořice
½ lžičku kardamonu
150 g špaldové celozrnné mouky
9 g kypřícího prášku do pečiva
na krém:
50 g másla
50 g bílé čokolády
200 g mascarpone
pár kapek citronové šťávy
dále:
3 lžíce strouhaného kokosu
trochu práškového kakaa
12 čokoládových vajíček
Jak na to
Příprava těsta:
- Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
- Bílky si oddělím od žloutků a z bílků se špetkou soli vyšlehám pevný sníh.
- Jablka oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na kostky.
- Listy kopřivy propláchnu a spařím horkou vodou.
- Jablka s kopřivou rozmixuji na pyré.
- Žloutky s cukrem utřu a přidám pyré, olej, koření a zamíchám.
- Do mouky přidám kypřící prášek, zamíchám a vmíchám do těsta.
- Vyšlehaný sníh opatrně přimíchám do těsta.
- Do formy na muffiny dám papírové košíčky a plním je do ¾ po okraj těstem.
- Peču v předehřáté troubě cca 15 minut. Když je povrch zlatavý a pevný, základ cupcake je upečený.
Příprava krému:
- Změklé máslo krátce vyšlehám.
- Čokoládu zahřívám do rozpuštění a nechám ji vychladnout.
- Ještě tekutou ji naleji do másla.
- Mascarpone pokojové teploty přidám k máslu a vše vyšlehám v hladký krém.
Kompletování:
- Do cukrářského sáčku dám krém a širší kulatou špičkou ozdobím vychladké cupcakes krémem.
- Do kokosu zamíchám kakao a ozdobím krém.
- Na krém každého cupcakes dám malé čokoládové vajíčko.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře