Panna cotta je italský dezert, který je velmi oblíbený i u nás a můžete si ho dát hlavně v restauracích jako sladkou tečku po dobrém jídle. Jestli se do restaurace nechystáte a chtěli byste si dopřát tento dezert i doma, nic vám nebrání v jeho přípravě. Na panna cottu budete potřebovat jen pár surovin, ze kterých do 10 minut uvaříte smetanový základ, který dále můžete dle libosti ochutit. Základní varianta je s přidáním vanilky.
Já jsem trochu experimentovala a přidala jsem do panna cotty čerstvou mátu, která nám vyrostla na zahradě. K mátě se báječně hodí čokoláda, a tak jsem navíc panna cottu ozdobila čokoládovou šlehačkou.
Co budu potřebovat
200 ml smetany ke šlehání
200 ml mléka
3 plátky želatiny( např. Dr.Oetker)
3 lžíce třtinového cukru
5 stonků čerstvé máty
dále:
200 ml smetany ke šlehání
100 g kvalitní hořké čokolády
Jak na to
- Želatinové plátky zaleji 4 lžícemi studené vody a nechám želatinu nabobtnat.
- Do kastrolku naleji smetanu, mléko a nechám zahřívat do 80 °C. Mléko je horké, ale ještě nedošlo k varu.
- Lístky máty s cukrem rozmixuji.
- Mátový cukr rozmíchám v mléce.
- Po cca 8 minutách z želatiny vymačkám vodu a želatinu přidám do horkého mléka a míchám do úplného rozpuštění.
- Sklenice na panna cottu vypláchnu studenou vodou a směs panna cotty naleji do každé sklenice.
- Sklenici přikryju potravinářskou folií a dám do lednice na min. 5 hodin, nejlépe přes noc.
- Panna cotta v lednici ztuhne a získá tu správnou konzistenci.
- Panna cottu servíruji ve sklenici, nebo ji ze sklenice opatrně vyklopím. Sklenici do ¾ ponořím na chvilku do teplé vody a poté ostrým nožem oddělím panna cottu od stěn sklenice a překlopím ji na talířek.
- Panna cottu servíruji s čokoládovou šlehačkou.
Příprava čokoládové šlehačky:
- Smetanu zahřívám a jak začne přicházek k varu, stáhnu ji z plotny a přidám do ní nalámanou čokoládu.
- Čokoládu ve smetaně dobře rozmíchám.
- Čokoládovou smetanu dám do lednice na min. 2 hodiny vychladit.
- Vychlazenou smetanu následně vyšlehám. Pozor na přešlehání. Šlehám max. 3 minuty.
- Cukrářský pytlík plním čokoládovou šlehačkou a před servírováním panna cottu šlehačkou ozdobím.
Žádné komentáře