Už delší dobu jsem chtěla upéct sušenky, které by byly “zdravé”, hezké a dobré. Aby zachutnaly hlavně dětem. Upéct si tyto sušenky zvládne úplně každý a můžete do výroby zapojit i děti.
Protože sušenky jsou slazené pouze medem a obsahují více ořechů, tak je bez výčitek můžete dopřát i menším dětem. U nás si na nich nejvíce pochutnával nejmladší Venda.
Možná se vám bude zdát těsto trochu tužší. Pokud jste přidali tekutý kvalitní med, neměli byste mít při výrobě sušenek žádný problém. Těsto je ideální na použití embosovaného válečku nebo razítka, protože se sušenky při pečení nenafukují a vyniká tak embosování.
Třeba jsem vám tímto receptem dala tip, co přichystat dětem do Mikulášského balíčku.
Co budu potřebovat
50 g loupaných mandlí
50 g ovesných vloček
30 g sušeného kokosu
20 g hladké špaldové / celozrnné mouky
50 g hladké pšeničné mouky
80 g medu
Jak na to
- Mandle, vločky, kokos dám do mixéru a vše dobře najemno rozemelu.
- Ke směsi přidám mouky a mixuji pár sekund, aby se směs důkladně promíchala.
- Sypkou směs dám do mísy a přidám k ní tekutý med. Pokud med nemám úplně tekutý, tak ho nechám ve vodní lázni rozpustit.
- Směs promíchávám rukama, až mi vznikne těsto. Pokud je těsto stále rozadá, přidám postupně několik lžic vody.
- Rozehřeji troubu na 190 °C.
- Vypracované těsto ihned na pomoučeném vále rozválím na cca 0,8 silný plát, který popráším moukou.
- Pomocí razítka na sušenky otisknu do těsta vzor ( na razítko více zatlačím) a následně vykrajovátkem vykrojím budoucí sušenku. Z těsta budu mít asi 15 sušenek.
- Vykrojené tvary přenesu na pečící plech a vložím do rozehřáté trouby na 5 minut. Jakmile sušenky začnou po okraji zlátnout, plech z trouby vyndám a sušenky nechám na plechu vychladnout.
- Sušenky skladuji 1-2 dny v neuzavřené doze, aby změkly.
Z našeho e-shopu:
2 Komentáře
O vánocích jsem vyzkoušela a musím smeknout. Vynikající. Málo sladké, chutné. Letošní rok byl ve znamení sušenek.
Vnoučata o cukroví nestála, ale sušenky byly hned pryč.
Paní Dano, jsem moc ráda, že sušenky u vnoučat zabodovaly. Jak píšete, může to být i zdravější varianta cukroví – po děti ideální. Ať se v pečení stále daří, Žaneta