Smažení koblížků máme nejvíce spojené s masopustem, ale proč si je nedopřát i teď v postní době před Velikonocemi. Nadýchané a jemné kynuté těsto s vůní rumu a chutí citronu koblížkům velmi svědčí. Na koblížky nepospíchejte. Kynutí ve všech fázích je důležité pro správnou nadýchanost a světlý proužek po obvodu. Rozříznuté koblížky jsem naplnila lahodným vanilkovým krémem z předem uvařeného pudingu a šlehačky. Dopřejte vanilkovému pudingu dostatek žloutků a vanilkový kaviár. Jen tak budete mít puding plné vanilkové chuti.
Co budu potřebovat
na těsto:
500 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
50 g krupicového cukru
250 ml mléka
3 žloutky
50 g změklého másla
2 lžíce rumu
špetku soli
trochu citronové kůry z bio citronu
nebo citronového esenciálního oleje
na vanilkový krém:
450 ml mléka
6 žloutků
100 g moučkového cukru
20 g kukuřičného škrobu
20 g hladké mouky
vanilkový lusk
200 ml smetany ke šlehání 40 %
na dozdobení:
nasekané pistácie
lyofilizované maliny
moučkový cukr na posypání
Jak na to
Příprava těsta:
- Mléko mírně ohřeji a do 100 ml rozdrobím droždí, přidám špetku cukru a špetku mouky. Rozmíchám a nechám 15 minut vzejít kvásek.
- Máslo s cukrem vyšlehám, přidám žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka, rum, citronovou kůru, špetku soli a mouku. Pomocí kuchyňského robotu s nástavcem háku 10 minut vypracovávám hladké těsto.
- Vypracované těsto nechám 45 minut kynout.
- Vykynuté těsto přenesu na pomoučený vál a odkrajuji z něj 60 g kousky.
- Každý kousek vytvaruji v bochánek, který ještě rozválím, aby byl podlouhlý.
- Vytvarované kousky pokládám na obdélníky pečícího papíru, aby se dobře přenášely ke smažení.
- Bochánky nechám pod utěrkou 30-40 minut kynout.
- Rozehřeji olej na cca 170 °C.
- Vykynuté bochánky přenáším na pečícím papíru a pomocí hnětače vkládám do rozehřátého oleje a koblihy smažím z obou stran cca 2 minuty do zlatova. Koblihy musí být dobře nakynuté, aby se při smažení objevil světlý proužek.
- Smažené koblihy přendám na talíř s papírovým ubrouskem a nechám vychladnout.
- Vychladlé koblihy z vrchu naříznu, cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplním vanilkovým krémem a plním koblihy.
- Krém ozdobím nasekanými pistáciemi a lyofilizovanými malinami. Nakonec koblihy posypu moučkovým cukrem.
Příprava krému:
- Žloutky a cukr vyšlehám, přidám trochu mléka, zrníčka z ½ vanilkového lusku, škrob, mouku a rozmíchám v hladkou žloutkovou směs.
- Zbytek mléka mírně ohřeji, vliji žloutkovou směs a za stálého míchání nechám vařit, dokud směs nezhoustne v puding.
- Uvařený puding nechám v lednici ztuhnout.
- Smetanu vyšlehám v tuhou šlehačku a zlehka ji vmíchám do pudingu.
- Vanilkový krém dám chladit.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře