Pokud si odnesete z lesa pár borůvek, pak tento cheesecake bude to pravé, co si z nich připravit. Lesní borůvky vytvoří na cheesecake modro-fialové ornamenty a dezert už dále nemusíte zdobit. Pro intenzivnější vůni můžete přidat navrch ještě pár borůvek.
Co budu potřebovat
na korpus:
200 g karamelových sušenek (Lotus)
60 g másla
na náplň:
500 g Mascarpone
150 g moučkového cukru
200 g zakysané smetany
vanilkový lusk
3 vejce
100 g lesních borůvek
2 lžíce krupicového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
na ozdobu:
pár lesních borůvek
Jak na to
- Máslo nechte rozpustit. Sušenky pomocí mixéru rozmixujete na drť a přilejete k nim rozpuštěné máslo. Lžící směs promíchejte, až je sypká a vlhká.
- Spodní díl dortové formy průměru 20 cm vyložte pečícím papírem. Na dno formy nasypete sušenkovou drť a následně lžící namačkejte na dno i okraje dortové formy.
- Připravený korpus dejte na chvíli do lednice a rozehřejte troubu na 180 °C.
- Ingredience na náplň mají pokojovou teplotu. Smetanový sýr a cukr rozmíchejte v míse, přidejte zrníčka vanilky, zakysanou smetanu a znovu zamíchejte. Vejce jedno po druhém zašlehejte do směsi.
- Borůvky s trochou vody zahřejte v hrnci, dokud nebudou dostatečně měkké. Borůvky následně trochu rozmixujte a přijdete k nim rozmíchaný škrob ve vodě a cukr.
- Borůvkovou směs vařte, dokud nebude krémové konzistence. Nechte vychladnout.
- Formu s korpusem vložte na 5-8 minut do trouby. Když je korpus tvrdý, vlijte do něj sýrovou náplň, povrch uhlaďte a lžičkou na povrch náplně pokládejte borůvkovou omáčku.
- Pomocí nože vlnitým pohybem v náplni uděláte zajímavé ornamenty.
- Formu položte na alobal a přitiskněte ho k formě. Na pečící plech vložte formu, vlijte vodou do výšky cca 2 cm. Cheesecake potřebuje při pečení páru. Vložte plech s cheesecake do trouby a snižte teplotu na 150 °C. Cheesecake pečte 40 minut. Během pečení troubu neotvírejte. Upečený cheesecake je jen na okrajích světle zlatý a střed se stále měkký.
- Po vychladnutí cheesecake nechte v lednici min. 5 hodin, aby se zpevnil a dal se dobře krájet. Před servírováním ozdobte borůvkami.
Tip
Cheesecake krájejte ostrým nožem namočeným v horké vody. Řez tak bude hladký.
Žádné komentáře