Blíží se sv. Valentýn, a tak se s vámi chci podělit o jeden tématický recept. Tvarohové koláčky v podobě obálek se stanou skvělou valentýnskou snídaní i u vás doma. Budete potřebovat jen pár ingrediencí. Obálkové těsto je jednoduché na přípravu a budete překvapeni výsledkem. Podobá se listovému těstu, jen není tak drobivé. Ale stejně jako listové těsto je tvořeno z tenkých lístků těsta. Tvarohová náplň s jahodovým džemem je pro mě ideální kombinace. Pokud obálky dobře zalepíte, tak tvarohová náplň s džemem zůstane uvnitř obálky a koláček bude krásný i na pohled.
Tvarohové dopisy řeknou více než pár slov.
Recept zaslala Monika Hodanová.
Co budu potřebovat
na těsto:
250 g studeného másla
250 g měkkého tvarohu v alobalu
250 g hladké mouky
na náplň:
250 g měkkého tvarohu v alobalu
70 g cukr krupice
1 lžíci kukuřičného škrobu
lžičku vanilkového extraktu
80 g jahodového džemu
Jak na to
- Těsto si připravím den dopředu, nebo nechám v lednici několik hodin chladit.
- Studené máslo nakrájím na menší kousky. Přidám mouku a tvaroh.
- Vypracuji nelepivé těsto a dám ho odležet na několik hodin do lednice.
- Na náplň smíchám tvaroh, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt.
- Tvarohovou náplň dám do cukrářského sáčku s kulatou zdobičkou.
- Z odleželého těsta vyválím na pomoučeném vále obdélník cca 60×38 cm.
- Radýlkem nařežu těsto na čtverce velikosti 10×10 cm. Z odřezků těsta vykrojím malá srdíčka.
- Do středu každého čtverce nastříkám kolečko tvarohové náplně a do středu náplně dám džem.
- Protější rohy těsta potřu rozšlehaným vejcem.
- Spodní roh ohnu doprostřed na náplň a boční rohy složím jako obálky. Některé obálky nechám otevřené.
- Do středu obálky přilepím vykrojené srdíčko.
- Obálky přenesu na plech s pečícím papírem a potřu vejcem.
- Plech s obálkama vložím do předehřáté trouby a peču na 180 °C cca 15 minut.
- Když jsou obálky zlatavé, nechám je na plechu vychladnout.
- Můžu servírovat i pocukrované.
Žádné komentáře