Bábovky ráda peču hlavně přes zimu, když máme chuť na sladkou snídani s čajem nebo kakaem. Přišel ideální čas, vyzkoušet bábovku s vaječným likérem. Vaječný likér vám určitě zbyl z Vánoc. Pokud ne, můžete si jednoduše vaječný likér předem připravit doma. Na konci receptu se dozvíte, jak na ten náš vaječňák.
Jako každý rok, jsem vyráběla vánoční jedlé dárky, a tím byl i vaječný likér. Použila jsem na něj domácí vajíčka pro krásně žlutou barvu. Před pečením bábovky, jsem se pustila znovu do přípravy vaječného likéru. Bábovka je s vaječným likérem vláčná, voňavá a nažloutlé těsto nese krásný kontrast s čokoládou. Čokoládová rýže vytvoří v bábovce čokoládové tečky, které připomínají mravenečky. I když je bábovka s vaječným likérem, tak dětem moc chutnala – možná pro její název, nebo čoko zrníčka.
Recept zaslala Hana Nestávalová
Co budu potřebovat
250 g másla
250 g moučkového cukru
1 lžíci vanilkového cukru
5 vajec
125 ml vaječného likéru
300 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
60 g čokoládové rýže
Jak na to
- Všechny ingredience jsou pokojové teploty.
- Troubu předehřeji na 170 -180 °C.
- Změklé máslo, 200 g cukru, vanilkový cukr a žloutky dám do mísy robotu a vyšlehám do světlé pěny. Na nižší otáčky zašlehám vaječný likér.
- Bílky začnu šlehat, po chvilce přisypu zbytek moučkového cukru a dál šlehám v tuhý sníh.
- Sníh důkladně zamíchám do žloutkové směsi.
- Mouku smíchám s kypřícím práškem, čokoládovou rýží a tuto sypkou směs vmíchám do našlehaného těsta.
- Formu na bábovku vymažu olejem a těsto vliju do formy.
- Bábovku peču 40-50 minut, ke konci pečení formu přikryju alobalem.
- Pomocí špejle zkontroluji, jestli je bábovka dostatečně upečená.
- Bábovku nechám ve formě cca 3 minuty a ještě teplou ji vyklopím, aby úplně vychladla. Před podáváním pocukruji.
Domácí vaječný likér
Co budu potřebovat
500 ml plnotučného mléka
4 žloutky
vanilku na špičku nože
60 g krupicového cukru
100 ml rumu
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky soli
Postup
- Mléko s vanilkou a skořicí nechám na menší stupeň zahřívat.
- Žloutky s cukrem a solí vyšlehám do světlého krému.
- Ke žloutkové směsi přimíchám trochu teplého mléka a následně směs za stálého míchání naleji do mléka.
- Směs míchám a vařím dokud nezačne houstnout.
- Nakonec přidám rum a nechám likér vychladnout.
- Vaječný likér přeliji do láhve a skladuji v chladu.
Žádné komentáře