Na tento týden jsem připravila tématický recept, který se pojí s aktuálním svátkem – památkou zesnulých. Dušičky jsou u nás událostí, kdy rodiny zajdou na hřbitov, zapálí příbuzným svíčku s projevením úcty a zavzpomínají na své zesnulé. Proč si ale tento den neudělat i trochu radostný, podobně jako to mají v anglosaských zemích, když tam slaví Halloween. Tento recept si užijí hlavně děti, které vám rádi pomohou s pečením duchů a ještě raději je ochutnají.
Lehký sněhový korpus, který vytváří tělo ducha je spojeno svěžím citronovým krémem, který si jistě oblíbíte. Pokud jste fandové bezé zákusků a Pavlovy, tak zaručuji, že duchové se stanou vaším oblíbeným zákuskem a bude už jen na vaší fantazii jak je příště nazdobíte.
Co budu potřebovat
na bezé korpus:
4 bílky
špetku soli
200 g krupicového cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
citronovou šťáva z ½ citronu
na citronový krém:
4 žloutky
70 g třtinového cukru
50 ml citronové šťávy
citronová kůra ze 2 citronu
50 g másla
200 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání 33 %
na dozdobení:
½ bílků
70 g moučkového cukru
černou potravinářskou barvu
Jak na to
Příprava bezé:
- Předehřeji troubu na 120 °C.
- Bílky pokojové teploty se solí dám do mísy robotu a začnu je šlehat na střední stupeň rychlosti. Do polotuhého sněhu postupně přisypávám cukr a dál šlehám, dokud sníh není pevný, lesklý a cukr zcela rozpuštěný.
- Do sněhu opatrně zamíchám škrob a citronovou šťávu.
- Cukrářský sáček s hladkou kulatou zdobičkou naplním sněhem a na plech vyložený pečícím papírem stříkám větší pusinky průměru cca 5 cm. Polovinu pusinek udělám vyšších se špičkou.
- Plech se sněhem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 1 hodinu. Ke konci pečení by pusinky měly jít od pečícího papíru.
- Upečené bezé nechám vychladnout a připravím si krém.
Příprava citronového krému:
- Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu dám do skleněné mísy a nad parou nechám směs vařit a míchám do zhoustnutí.
- Jak směs začne houstnout, přidám máslo a dál míchám.
- Krém pudingové konzistence nechám vychladnout, a poté ho přikryji potravinářskou folii a dám vychladit do lednice.
- Smetanu s mascarpone vyšlehám na krém, přidám citronový základ a znovu krátce vyšlehám, aby vznikl hladký krém.
- Krém přendám do cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou a stříkám na připravené bezé korpusy, které vyšším korpusem přikryji.
Zdobení:
- Bílek s cukrem vyšlehám a lesklý sníh, který dám do sáčku na tenké zdobení.
- Na bezé namaluji sněhové oči a doprostřed pomocí párátka kápnu černou barvu a nechám zaschnout.
Duchy skladuji v lednici a podávám až po pár hodinách, aby korpus krémem navlh a byl tak na povrchu křupavý a uvnitř vláčný.
Žádné komentáře