Podzim zaklepal na naše dveře a s nevyzpytatelným počasím přichází inspirace pro naše nové cukrářské šablony. Zejména mě zaujaly ty s motivem Halloweenu „Ve svitu měsíce“, a tak jsem se rozhodla šablony ihned vyzkoušet. Používání těchto šablon je skvělým způsobem, jak zdobit dezerty, a zároveň poskytuje kreativní zábavu. Stačí mít trochu trpělivosti a šikovnosti, a odměnou vám bude krásně zdobená sušenka.
Sušenky Oreo jsou určitě všem známé. Jsou oblíbené po celém světě a vyznačují se dvěma tmavými sušenkami spojenými tradičním vanilkovým krémem. Možná však nevíte, že tyto sušenky mají bohatou historii a první Oreo sušenky se objevily před 110 lety. Během let prošly různými variantami, jako citronové, namáčené, jahodové, malinové, bez kakaa. Vždycky měly krémovou náplň založenou na sádle, ale až koncem 20. století bylo sádlo nahrazeno olejem.
Pokud vaše děti milují sušenky Oreo, můžete jim vyzkoušet upéct domácí verzi, kde můžete přizpůsobit množství náplně z mascarpone, vanilky a cukru podle jejich chuti. Osobně mi připadá, že tyto sušenky mají chuťově velmi blízko k originálu, a jistě oceníte jejich možnost zdobení pomocí razítka nebo šablony.
Co budu potřebovat
na těsto:
130 g hladké mouky
30 g kukuřičného škrobu
35 g práškového kakaa
½ lžičky jedlé sody
130 g krupicového cukru
100 g změklého másla
1 lžíce mléka ( dle potřeby i víc)
černé potravinářské barvy
na krém:
150 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
vanilkový cukr
na cukrovou polevu:
1 bílek
140 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy
potravinářské žluté barvy
potravinářské prachové stříbrné barva
Jak na to
příprava těsta:
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Mouku, škrob, kakao a sodu v míse smíchám dohromady a důkladně promíchám.
- V další míse vyšlehám změklé máslo s cukrem do světlého krému.
- Do vyšlehané směsi přidám trochu mouky, mléko a potravinářské barvivo. Vše vyšlehám do spojení.
- Přidám zbytek mouky a na vále vypracuji těsto. Pokud se těsto drolí, přidám ještě trochu mléka.
- Pečící papír popráším kakaem a těsto na něm rozválím na tloušťku 0,4 cm. Podsypávám kakaem.
- Z rozváleného plátu vykrajuji kolečka průměru 5 cm, které přenáším opatrně pomocí nože na plech s pečícím papírem.
- Plech se sušenkami vložím do rozehřáté trouby a peču cca 10 minut.
- Upečené sušenky nechám na plechu vychladnout a mezitím si připravím cukrovou polevu na zdobení a krém.
Příprava cukrové polevy a zdobení:
- Bílky s cukrem a citronovou šťávou pomocí vidličky vyšlehám, tak aby poleva měla správnou konzistenci. Musí zanechávat stopu.
- Část polevy obarvím žlutě, další část nechám bílou.
- Na upečenou sušenku položím šablonu, šablonu pomocí štětce potřu polevou a stěrkou nebo malou špachtlí povrch zarovnám.
- Šablonu opatrně odstraním a nedokonalosti pomocí špejle upravím.
- Zdobené sušenky nechám zaschnout a následně ozdobím prachovými barvami.
Příprava náplně:
- Mascarpone vyšlehám s cukrem do nadýchaného krému.
- Náplň přendám do cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou a na nezdobené sušenky nanesu krém. Kompletuji ozdobenou sušenkou.
- Sušenky skladuji v lednici max.2-3 dny, kde díky krému změknou. Nenaplněné sušenky skladuji v uzavřené doze, kde vydrží i několik týdnů.
Z našeho e-shopu:
Žádné komentáře