Máničky jsou mým nejoblíbenějším zákuskem v cukrárnách. Bohužel v cukrárnách nejsou tak rozšířené jako laskonky, nebo věnečky, navíc v každé z nich se podoba i chuť těchto zákusků mírně liší. A tak mi nezbývalo nic jiného, než si recept vymyslet a upéct máničku podle vlastní chuti. A ne jednu, udělám si jich rovnou devět. Jestli máte rádi sněhové pusinky a šlehačku, tak se nemusíte bát, že by nějaká mánička zůstala.
Co budu potřebovat
Na korpusy
4 bílky
200 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce jablečného octu
Na krém
250 ml smetany ke šlehání
60 g kvalitní čokolády
Na dozdobení
250 ml smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky
hořkou čokoládu
kousek másla
Jak na to
Troubu předehřeji na 150 °C. Dobře oddělené bílky si dám do mísy robota a šlehám na nejvyšší otáčky, dokud nevznikne pevný sníh z bílků. Přisypu cukr a dál nechám robot šlehat dokud ve sněhu přestanu cítit krystalky cukru. Celková doba šlehání je asi 15 minut. Do vyšlehaného sněhu dám kukuřičný škrob a jablečný ocet, zlehka zamíchám. Směsí plním cukrářský sáček se zdobičkou a na plech s pečícím papírem tvaruji korpusy o průměru 6 cm. Dávka směsi mi vyšla na dva pečící plechy tj. 18 korpusů. Plechy dám do trouby a teplotu ztlumím na 100 °C, peču asi hodinu.
Když se mi korpusy pečou připravím si čokoládový krém na jejich spojení. Smetanu ke šlehání naliji do kastrůlku a zahřívám na plotně, když smetana začne bublat odstavím. K horké smetaně přidám nalámanou čokoládu a po chvilce začnu míchat, dokud se čokoláda ve smetaně zcela rozpustí. Čokoládovou směs dám po vychladnutí do lednice. Korpusy se mi zatím upekly, tak je nechám vychladnout.
Čokoládová směs po hodině chladnutí v lednici je připravena ke šlehání. Ručním šlehačem ji šlehám maximálně 2 minuty, jinak se přešlehá. Znovu vrátím na chvíli do lednice, tím se krém zpevní. Čokoládovým krémem naplním zdobící sáček se zdobičkou a nanesu krém na jednotlivé upečené korpusy. Vždy na jeden nanesu krém a druhým korpusem přiklopím. Vznikne mi tak 9 mániček, které si zatím schovám do lednice.
Nyní se dám na zdobení mániček. Čokoládu s kouskem másla rozpustím ve vodní lázni a potřu jím vrch máničky a vrátím ji do lednice. Smetanu ke šlehání se ztužovačem vyšlehám podle návodu, pozor každý ztužovač se přidává ke smetaně v jinou dobu šlehání. Šlehačkou ozdobím vrch máničky a posypu nastrouhanými hoblinkami čokolády, která mi zbyla při výrobě krému. Hotové máničky dám vychladit do lednice.
Tip
Korpusy si můžete upéct dopředu a nechat je do druhého dne v troubě, nebo je uschovat ve vzduchotěsné nádobě.
1 komentář
neslo by udelat video na YT jak ste postupovala? me se lip uci nove recepty kdyz to presne vidim.