Ráno se občas stavíme v jedné pekárně pro svačinku a já si oblíbila kynuté pečivo – šneka se slaným karamelem. O víkendu mě napadlo, že bych mohla něco podobného upéct. Chuť na kynuté těsto s ořechy byla velká, a tak jsem se pustila do pečení suků. Inspirovala jsem se jiným zapletením, než znám u klasických skořicových šneků a celkový výsledek předčil mé očekávání. Zapletená klubka jsou nejen krásná na pohled, ale i náplň je rozložena do každého kousnutí. Můj oblíbený slaný karamel s vlašskými ořechy je jako náplň naprosto dokonalá a díky karamelu jsou suky také vláčné.
Co budu potřebovat ( na 12 ks)
na těsto:
570 g hladké mouky
210 ml vody
2 vejce
100 g másla
100 g krupicového cukru
30 g čerstvého droždí
špetku mleté skořice
½ lžičky soli
na náplň:
100 g krupicového cukru
100 g másla
½ lžičky soli
60 ml smetany ke šlehání
100 g vlašských ořechů
dále:
vejce na potření
Jak na to
příprava těsta:
- Droždí rozmíchám v teplé vodě (ne horké) a přidám lžící mouky a trochu cukru. Nechám vzejít kvásek 15 minut..
- Ke kvásku přidám zbývající ingredience a vypracuji vláčné, hebké těsto, které nechám pod utěrkou kynout 1 hodinu.
- Mezitím si připravím náplň.
- Vykynuté těsto rozválím na obdélník o tloušťce 0,5-1 cm.
- Celý povrch těsta potřu slaným karamelem a posypu strouhanými ořechy.
- Širší plát těsta přehnu do poloviny a vrchní část přehnu přes dolní. Vznikne tak pruh těsta se třemi vrstvy. Válečkem těsto lehce přejedu, aby se vrstvy spojily.
- Plát těsta rozřežu po 3 cm a vzniknou mi tak pruhy 3 cm široké a cca 13 cm dlouhé.
- Každý pruh dále rozřežu na 3 části – od horního okraje 1cm nedořežu. Plát klasicky zapletu, otočím, aby byla nedožezaná část blíže a zavinu v klubko.
- Každý takhle zapletený a zavinutý suk přendám na plech a nechám pod utěrkou kynout 1 hodinu.
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Vykynuté suky před pečením potřu rozšlehaným vejcem.
- Suky peču cca 13 minut do zlatova.
- Po upečení nechám suky na mřížce vychladnout a podávám.
příprava náplně:
- Do rendlíku dám cukr a nechám na mírném plameni zkaramelizovat. Cukr nemíchám, jen stahuji od okrajů.
- Jakmile je cukr rozpuštěný a má jantarovou barvu, přidám k němu máslo a míchám do rozpuštění.
- Když začne karamel pěnit, přidám sůl a naleju opatrně smetanu a dál míchám. Rendlík sundám na chvíli z plotny.
- Karamel mám hladký, polotekutý. Přeliji ho do misky a nechám vychladnout.
Tip
Jak zaplést suky najdete zde.
2 Komentáře
Dobrý den Žaneto, taky miluju šneky s karamelem ze stejné pekárny a proto mě váš recept nadchl. O víkendu bych chtěla vyzkoušet, ale moc mi není jasné jak mám suky dotvarovat do toho vašeho krásného tvaru. Nemohla by jste prosím ještě přidat nějaké fotky s tvarováním? Moc děkuju.
Zdravím paní Jano, toho jsem se obávala, že popis stočení nebude úplně pochopitelný. Pokusím se postup zdokumentovat a bude na instagramu, fb. Žaneta