Přivítejme podzim koláčem, který se skládá z různorodých vrstev náplně. Najdete v něm kombinaci tvarohu, ořechů, jablek a voňavá povidla. Koláč si zamilujete pro jeho vláčnost a souznění chutí. Koláč je inspirovaný starým receptem a pekl se už před 90 lety.
Recept vznikl na podporu sbírky Koláč pro hospic, kterou pořádá Diecézní charita Brno. Předtím než se pustíte do pečení koláče, můžete udělat dobrý skutek a přispět na hospicovou péči. Tím pomůžete lidem kolem nás strávit své poslední okamžiky doma s rodinou. Výtěžek ze sbírky půjde na nákup vybavení a pomůcek i pro Domov léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě. Děkujeme ♥
Co budu potřebovat
Na těsto:
140 g másla
50 g krupicového cukru
citronová kůra z ½ citronu
20 g čerstvého droždí
170 ml mléka
3 žloutky
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
špetka soli
žloutek na potření
Tvarohová náplň:
30 g másla
150 g tvarohu ve folii
60 g moučkového cukru
1 lžička škrobu
vanilku na špičku nože
Máslo utřeme, přidáme tvaroh, cukr, vanilku, škrob a vymícháme.
Ořechová náplň:
120 g vlašských ořechů
50 g másla
1 žloutek
80 g moučkového cukru
trochu citronové kůry
Máslo utřeme se žloutkem, přidáme cukr, citronovou kůru a strouhané ořechy.
Jablečná náplň:
½ kg jablek
2 lžíce cukru
citronová šťáva
Jablka oloupeme a nakrouháme, poklademe na těsto, zakapeme citronovou šťávou a posypeme cukrem.
Povidlová náplň:
100 g povidel
40 g cukru
lžíce rumu
trochu mleté skořice/ badyán
Povidla rozmícháme s cukrem, přidáme rum a koření.
Drobenka:
30 g krupicového cukru
40 g polohrubé mouky
30 g studeného másla
Jak na to
Na těsto necháme vzejít kvásek z droždí, trochu mléka, lžíce mouky a špetky cukru. Máslo třeme se třetinou cukru a žloutkem do pěny. Přidáme zbývající cukr, žloutky, mouku, kvásek, mléko, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme řádně těsto, které necháme hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně. Rozehřejeme troubu na 170 °C. Po vykynutí těsto rozdělíme na 5 dílů, které lehce rozválíme na obdélníky 30 x 20 cm. Na plech položíme první plát těsta, potřeme tvarohovou náplní, přikryjeme druhým těstem, potřeme ořechovou náplní, přikryjeme třetím těstem, poklademe jablky, posypeme cukrem, položíme čtvrtý plát těsta, potřeme povidly a přiklopíme posledním plátem těsta. Těsto pomažeme žloutkem, posypeme drobenkou a necháme 10 minut kynout. Koláč pečeme cca 30 minut. Po upečení koláč necháme vychladnout, následně nakrájíme a podáváme.
Žádné komentáře