Tradiční italský dezert tiramisu nejspíše budete znát. Možná jste i ochutnali “pravé” tiramisu. Krém je ze smetanového sýru mascarpone a žloutků ve vrstvě s cukrářskými piškoty, které jsou namočené v kávě s Amarettem. Marcarpone je tedy hlavní složkou právě tohoto dezertu a vyplatí se opravdu použít tento smetanový sýr. Dále by měla převládat chuť kávy a alkoholu. Když spojíte dobrou kávu a Amaretto, dobrý výsledek máte zaručený. Amaretto můžete nahradit i jiným alkoholem, nebo úplně ho pro děti vynechat.
Dezert tiramisu můžete připravit jako dort, v pohárcích nebo řezy. Trochu netradičně jsem připravila recept na tiramisovou roládu. Korpus budete mít upečený raz-dva a poté jen lehký vanilkovo-smetanový krém zavinete do karobového piškotového plátu s vůní kávy a Amaretta.
Co budu potřebovat
na korpus:
- 6 bílků
- 4 žloutky
- 120 g krupicového cukru
- 70 g hladké mouky
- 10 g práškového karobu / kakaa
na náplň:
- 2 žloutky
- 50 g krupicového cukru
- ½ vanilkového lusku
- 250 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání 40 %
dále:
- 2 lžičky rozpustné kávy
- 100 ml horké vody
- Amaretto popř.rum
- práškové kakao na posypání
Jak na to
Příprava korpusu:
- Troubu předehřeji na 180 °C horkovzduch.
- Bílky s cukrem dám do mísy a vyšlehám kuchyňským robotem v pevný sníh.
- Do sněhu postupně zašlehám při nízkých otáčkách 4 žloutky ( 2 žloutky zbydou do krému).
- Mouku smíchám a karobem a postupně ji vmíchám do sněhu s žloutky. Opatrně míchám, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Na plech s pečícím papírem vliji těsto a povrch uhladím.
- Plech vložím do rozehřáté trouby a těsto peču 10-15 minut.
- Když je korpus upečený, nechám ho vychladnout a mezitím si nachystám krém.
Příprava mascarponového krému:
- Zbylé žloutky, zrníčka z vanilkového lusku a cukr dám do mísy a nad parou šlehám dokud nevznikne hustý krém. Nechám vychladnout.
- Mascarpone se smetanou vyšlehám do tuhého krému.
- Vychladlou žloutkovou směs do krému z mascarpone zamíchám.
Další postup:
- Uvařím silnou kávu a přidám do ni trochu Amaretta.
- Vychladlý korpus kávou pokapu.
- Krém rovnoměrně rozetřu na celý korpus. trochu krému si nechám na potření rolády.
- Korpus s krémem opatrně sroluji a povrch rolády potřu zbylým krémem.
- Na závěr celou roládu posypu kakaem a dám do lednice na pár hodin ztuhnout.
Žádné komentáře