Již jsou tomu dva roky, co jsem založila blog a napsala na něj první recept, tehdy na jablečný tažený závin. Dva roky už jsou nějaká doba, a proto jsem se rozhodla pro blog upéct narozeninový dort podle některého z vašich receptů.
Děkuji za vaše oblíbené recepty, které jste mi poslali. Nakonec jsem zvolila pro mě trochu netradiční kombinaci ořechového korpusu se špaldovou moukou a na krém jsem použila mascarpone s tvarohem. Špaldová mouka, která je zdravější alternativou pšeničné bílé mouky má oříškovou chuť a ještě více vynikla s kombinací vlašských ořechů. Lehký krém z mascarpone a tvarohu se skvěle hodí právě k ořechovému korpusu. Trochu mi tak dort připomíná můj oblíbený medovník. Nakonec jsem dort ozdobila borůvkami a malinami, které děti milují.
Druhý den byl dort chuťově ještě lepší. Korpus se stal více vláčným a chutě se spolu prolnuly.
Péct podle vašich receptů mě baví, přidejte se k mým fanouškům na facebooku, kde budu častěji vyhlašovat mini soutěže. Úkol bude vždy jednoduchý, poslat mi váš oblíbený recept na vybrané téma. Vybraný recept upeču, vystavím ho na blogu a autorovi pošlu malou sladkou i věcnou odměnu.
Co budu potřebovat
na korpus:
4 vejce
10 lžic studené vody
300 g krupicového nebo třtinového cukru
150 g mletých vlašských ořechů
150 g špaldové celozrnné mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetku soli
na krém:
500 g mascarpone
250 g měkkého plnotučného tvarohu
100 g moučkového cukru
na polevu:
100 g kvalitní hořké čokolády
100 ml smetany ke šlehání
na ozdobu:
čerstvé maliny a borůvky
Jak na to
Předehřeji si troubu na 180 °C.
Nejdříve si z vajec oddělím bílky od žloutků. Žloutky šlehám se 4 lžicemi vody v robotu do žloutkové pěny a po 5 minutech šlehání přidám další tři lžíce vody, cukr a dál šlehám. Když se cukr ve žloutkové pěkně rozpustí přidám mouku s práškem do pečiva a nastrouhané ořechy. Dále přidám zbývající 3 lžíce vody a zamíchám. Bílky se špetkou soli si vyšlehám v hustý sníh a přidám ho ke směsi. Sníh směs provzdušní a těsto bude řidší. Dortovou formu vyložím pečícím papírem. Okraje formy potřu máslem a pruh pečícího papíru přitisknu k okraji formy. Tenhle způsob se mi zdá lepší, než klasické vymazávání formy a vysypání moukou. Těsto vliji do dortové formy a těsto uhladím. Formu vložím do rozehřáté trouby a peču prvních 10 minut na 180 °C a pak snížím teplotu na 170 °C a peču dalších 30-40 minut. Když mám korpus upečený ještě ho nechám chvíli ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky trouby, aby rychlou změnou teploty korpus neklesl. Korpus nechám trochu vychladnout a poté odstraním formu a nechám korpus na mřížce úplně vychladnout.
Na krém si dám do mísy marcarpone, tvaroh a cukr. Vše vyšlehám do hladkého krému a dám ho na chvíli do lednice. Korpus si rozříznu podélně na tři části. Spodní část potřu krémem a přiklopím prostřední částí. Znovu prostřední část pomažu krémem, ale část krému si nechám na obmazání celého dortu. Vrchním korpusem přiklopím na krém a celý dort pomažu zbylým krémem z vrchu i boky dortu. Ideální je použít stěrku, aby byl krém rovnoměrně rozetřený. Korpus jsem nechala mírně prosvítat a vytváří tak efekt nahého dortu. Dort dám na chvíli do lednice, aby krém ztuhl.
Smetanu naliji do kastrůlku a nechám vařit. Jak začne probublávat odstavím ji z vařiče a nalámu do ní čokoládu. Čokoládu ve smetaně míchám, až se mi zcela rozpustí. Čokoládovou polevu nechám vychladnou a když už bude méně tekutá část polevy si dám do mikrotenového sáčku s ustřiženým rohem. Polevu nanáším pomocí sáčku podél hrany dortu a zbývající polevu rozetřu na povrchu dortu. Borůvkami a malinami ozdobím dort podle fantazie a dám dort do lednice, aby poleva ztuhla. Dort uchovávám v chladu a nejlépe spotřebuji do druhého, až třetího dne.
4 Komentáře
Dobrý den, dort vypadá krásně. jak velkou formu jste použila – jaký průměr? Děkuji
Paní Martino, nejspíše to byla forma o průměru 20 cm. Raději používám menší průměry, dort je pak vyšší a dá se vícekrát překrojit. S pozdravem Žaneta
Dobrý den,
lze použít místo špaldové mouky i obyčejnou polohrubou? Dort budu péct manželovi a on na tyto zdravé věci moc není. 🙂 Děkuji!
Zdravím, ano určitě můžete použít i obyčejnou pšeničnou. S pozdravem Žaneta