Svatý Valentýn se blíží, a tak jsem pro vás připravila recept na vynikající bezé dort. Tento dort vychází z receptu na dort Pavlova, což je jednoduchý sněhový korpus plněný šlehačkou a jahodami. Koneckonců, recept na dort Pavlova jste na blogu mohli vidět už dříve.
V mé speciální valentýnské variantě dortu naleznete vanilkový krém, arašídy, čokoládu, maliny a borůvky. Kyselé maliny, které jsem měla v zásobě ještě z minulé sezóny, skvěle zmírnili sladkost dezertu. Karob, který jsem použila místo kakaa, dortu zas dodal zajímavou kávo-kakaovou chuť. Dort je lehký díky bezé korpusu, vanilkovému krému a šlehačce.
Co budu potřebovat
Na 2 korpusy( bezé):
4 bílky
200 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce jablečného octa
100 g nesolených arašídů
2 lžíce karobu (nebo kakaa)
Na vanilkový krém:
320 ml mléka
½ vanilkového lusku
4 žloutky
30 g krupicového cukru
15 g kukuřičného škrobu
15 g hladké mouky
Dále:
100 g mléčné čokolády
100 g nesolených arašídů
hrst malin /pár borůvek
200 ml smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky
lžící karobu ( nebo kakaa)
kousek másla
Jak na to
Nejdříve si připravím bezé korpusy. Bílky pokojové teploty dám do mísy, přidám k nim cukr a začnu šlehat v robotu na nejvyšší rychlost. Po asi 15 minutách šlehání mi vznikne pevný lesklý sníh, který tvoří špičky. Znamená to, že když ze sněhu vytáhnu šlehací metlu vytvoří se sněhová špička, která si drží tvar. Do sněhu krátce zamíchám škrob a jablečný ocet. Arašídy si rozemelu a přidám je do sněhu. Trochu sněhu si odeberu do misky a přidám k němu karob. Rozmíchám lžící ve sněhu a vznikne mi hnědý sníh karobové chuti i vůně. Zamíchám zlehka do bílého sněhu.
Troubu si předehřeji na 150 °C horkovzduch.
Na dva pečící papíry si nakreslím kruhy s průměrem 20 cm. Pečící papíry dám rovnou na plechy. Sníh si rozdělím na dvě poloviny a přenesu na pečící papír doprostřed kruhu. Sníh rozetřu po celém vyznačeném kruhu. Nemusí být zarovnaný -nepravidelnost je ku prospěchu. To stejné udělám na druhém pečícím papíru. Oba plechy se sněhovými hromádkami dám péct do trouby na 90 minut. Po vložení plechů do trouby uberu teplotu na 100 °C.
Zatím, co se mi korpusy pečou si připravím vanilkový krém. Mléko si naliji do kastrolku a s rozříznutým vanilkovým luskem dám vařit. Když mléko dosáhne bodu varu, odstavím ho z plotny a nechám 30 minut odležet. Poté vanilkový lusk vytáhnu. Žloutky s cukrem vyšlehám a přidám škrob, mouku a znovu šlehám. Mléko znovu přivedu k varu a přidám do něj žloutkovou směs. Směs v mléce stále míchám, až začne být hustá jako puding. Hustý vanilkový krém za občasného zamíchání nechám vychladnout.
Upečené korpusy nechám vychladnout a pak jeden z nich potřu celým vanilkovým krémem. Na krém dám maliny,arašídy, ¼ nasekané čokolády a přiklopím druhým korpusem. Zatím si takhle připravený dort dám do lednice.
Šlehačku si vyšlehám se ztužovačem a zamíchám do ní karob. Na vrchní korpus dortu nanesu šlehačku a ozdobím jak spodní patro- ¼ nasekaná čokoláda, arašídy, maliny, borůvky. Zbytek čokolády s kouskem másla si ve vodní lázni rozpustím a poté ještě teplou čokoládou polévám okraj dortu.
Dort nechám v lednici vychladit, tím se poleva, krém zpevní a korpusy změknou.
Tip
Karob, nebo-li svatojánský chléb koupíte většinou v obchodech se zdravou výživou. Jedná se o zdravější náhradu kakaa. Karob, už je sám o sobě sladký, proto šlehačku nemusíte doslazovat. Pokud použijete kakao, tak šlehačku můžete trochu přisladit. Karob má specifickou chuť – řekla bych něco mezi kakaem a kávou.
Žádné komentáře