Borůvkovo-jogurtová bábovka

Letos jsme objevili kousek od nás lesík, ve kterém roste plno borůvčí, maliníků a ostružin. S bandaskou a dětmi jsem se vypravila pár borůvek posbírat, abych něco borůvkového mohla zase upéct. K narozeninám jsem dostala krásnou bábovkovou formu, a tak jsem měla jasný plán. Upéct bábovku, která bude jemná, šťavnatá, borůvkové vůně i chuti.

Bábovka je opravdu jemná díky bílému jogurtu. Jogurt jsem použila kozí domácí, ale vy můžete použít jakýkoliv bílý živý jogurt. Dále je bábovka velmi vláčná a šťavnatá díky lesním borůvkám. Chuť bábovky je příjemně nakyslá, o což se postaral jogurt, citron a borůvky. Lesní borůvky jsou křehčí, a tak jsem je před pečením zmrazila. Při vmíchání do těsta se nerozmačkají a zachovají si svůj tvar. 

Bábovka vydrží chutná i tři dny. Ten třetí den mi zbyl poslední kousek, který byl snad nejlepší. Můžete tedy bez obav péct bábovku s předstihem a dát si ji vícekrát třeba ke snídani.  


Co budu potřebovat

  • 4 vejce 
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g bílého jogurtu 
  • 75 g slunečnicového oleje 
  • citronovou šťávu z ½ citronu 
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva 
  • 220 g hladké mouky 
  • ¼ lžičky soli
  • 80 g lesních borůvek 

Jak na to

  1. Předehřeji troubu na 180 °C , bábovkovou formu vymažu máslem/sádlem a dle potřeby formy vysypu moukou.
  2. Vejce s cukrem i vanilkovým cukrem dám do mísy robotu a s nástavcem šlehače vyšlehám v nadýchanou pěnu. Šlehám cca 3 minuty.
  3. Při snížených otáčkách šlehání do směsi naleji olej, jogurt a citronovou šťávu. Nechám vše krátce promíchat.
  4. Mouku smíchám s kypřícím práškem, solí a postupně přisypávám za stálého ručního míchání do ušlehané směsi.
  5. Borůvky ( mražené) zamíchám do připraveného těsta.
  6. Těsto naleji do bábovkové formy a dám do předem rozehřáté trouby péct na 45 minut. 
  7. Jestli je bábovka dostatečně propečená zkontroluji špejlí.Pokud špejle zůstane suchá, babovku nechám ve formě zcela vychladnout.
  8. Vychladlou bábovku opatrně z formy vyklopím a pocukruji.
previous arrow
next arrow
Slider

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *