Muffinoví šneci s brusinkami 

,

Během vánočních svátků nejraději kromě vánočky peču i šneky na různé způsoby. Obměňovat se dá nejen těsto, ale i náplň v nich. Do kuchařky jsem v létě připravila máslové šneky s pudingem a rybízem. Kdo najde pod stromečkem mojí novou kuchařku, tak si v létě s přebytkem rybízu jistě poradí. 

Ale zpět k tomuto receptu. Brusinky, které jsou v zimním období celkem snadno v obchodech k dostání, chuťově připomínají právě červený rybíz. Čerstvé brusinky narozdíl od červeného rybízu musíte tepelně zpracovat, jinak jsou trpké a kyselé. Povařením s cukrem se z nich stává sladko-kyselá omáčka skvělé chuti a díky velkému obsahu pektinu bude i husté konzistence. 

Skvělou zimní snídaní budou právě brusinkoví šneci, které si můžete připravit, až do konce ledna z čerstvých brusinek. 

Co budu potřebovat ( na 12 ks)

na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 15 g droždí
  • 55 g rozpuštěného másla
  • 180 ml mléka
  • 2 menší vejce 
  • 1 lžící pomerančové šťávy
  • nebo kůru z bio pomeranče 

na náplň:

  • 300 g čerstvých brusinek
  • 90 g krupicového cukru
  • pomerančovou šťávu z 1 pomeranče 

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Mléko mírně ohřeji, rozdrobím do něj droždí a přidám lžičku cukru, mouky a zamíchám. Na teplejším místě nechám vzejít kvásek.
  2. Po 15 minutách dám do mísy robotu všechny ingredience na těsto včetně zpěněného kvásku a nechám 15 minut pomocí robotu těsto vypracovávat.
  3. Když je těsto vláčné a nelepivé, těsto mírně popráším v míse moukou a zakryji utěrkou. Pokud se těsto více lepí, zapracuji do něj ještě trochu mouky. 
  4. Těsto nechám na teplém místě 40 minut kynout. Dobře nakynuté těsto by se mělo zvětšit dvojnásobně.
  5. Po 30 minutách kynutí si připravím náplň.

Příprava náplně:

  1. Brusinky s cukrem a pomerančovou šťávou dám do hrnce a nechám na mírném plameni vařit do změknutí. Po 5 minutách brusinky změkly a náplň má konzistenci marmelády.
  2. Náplň nechám vychladnout.

Tvarování a pečení:

  1. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválím na obdélník cca 40 x 30 cm. 
  2. Těsto rovnoměrně potřu brusinkovou náplní, jen nechám asi 1 cm okraje.
  3. Plát s náplní zavinu, jako roládu a nakrájím na 2 cm kousky.
  4. Formu na muffiny vyložím papírovými košíčky a kousky do nich položím řezem nahoru.
  5. Šneky nechám v košíčkách 30 minut kynout a mezitím si předehřeji troubu na 170 °C.
  6. Šneky peču v troubě 15-20 minut do zlatava.
  7. Po upečení nechám šneky v košíčkách na mřížce vychladnout.
  8. Před servírováním pocukruji a v košíčkách podávám.

 

previous arrow
next arrow
Slider
 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *