Koláče Muffiny a Cupcakes

Muffinoví šneci s brusinkami 

23.12.2019

Během vánočních svátků nejraději kromě vánočky peču i šneky na různé způsoby. Obměňovat se dá nejen těsto, ale i náplň v nich. Do kuchařky jsem v létě připravila máslové šneky s pudingem a rybízem. Kdo najde pod stromečkem mojí novou kuchařku, tak si v létě s přebytkem rybízu jistě poradí. 

Ale zpět k tomuto receptu. Brusinky, které jsou v zimním období celkem snadno v obchodech k dostání, chuťově připomínají právě červený rybíz. Čerstvé brusinky narozdíl od červeného rybízu musíte tepelně zpracovat, jinak jsou trpké a kyselé. Povařením s cukrem se z nich stává sladko-kyselá omáčka skvělé chuti a díky velkému obsahu pektinu bude i husté konzistence. 

Skvělou zimní snídaní budou právě brusinkoví šneci, které si můžete připravit, až do konce ledna z čerstvých brusinek. 

 

Co budu potřebovat ( na 12 ks)

na těsto:
mouka400 g hladké mouky
cukr60 g moučkového cukru
sůl½ lžičky soli
droždí15 g droždí
máslo55 g rozpuštěného másla
mléko180 ml mléka
vejce2 menší vejce
pomerančový džus1 lžící pomerančové šťávy
pomerančnebo kůru z bio pomeranče

na náplň:
rozinky300 g čerstvých brusinek
cukr90 g krupicového cukru
pomerančový džuspomerančovou šťávu z 1 pomeranče

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Mléko mírně ohřeji, rozdrobím do něj droždí a přidám lžičku cukru, mouky a zamíchám. Na teplejším místě nechám vzejít kvásek.
  2. Po 15 minutách dám do mísy robotu všechny ingredience na těsto včetně zpěněného kvásku a nechám 15 minut pomocí robotu těsto vypracovávat.
  3. Když je těsto vláčné a nelepivé, těsto mírně popráším v míse moukou a zakryji utěrkou. Pokud se těsto více lepí, zapracuji do něj ještě trochu mouky. 
  4. Těsto nechám na teplém místě 40 minut kynout. Dobře nakynuté těsto by se mělo zvětšit dvojnásobně.
  5. Po 30 minutách kynutí si připravím náplň.

Příprava náplně:

  1. Brusinky s cukrem a pomerančovou šťávou dám do hrnce a nechám na mírném plameni vařit do změknutí. Po 5 minutách brusinky změkly a náplň má konzistenci marmelády.
  2. Náplň nechám vychladnout.

Tvarování a pečení:

  1. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválím na obdélník cca 40 x 30 cm. 
  2. Těsto rovnoměrně potřu brusinkovou náplní, jen nechám asi 1 cm okraje.
  3. Plát s náplní zavinu, jako roládu a nakrájím na 2 cm kousky.
  4. Formu na muffiny vyložím papírovými košíčky a kousky do nich položím řezem nahoru.
  5. Šneky nechám v košíčkách 30 minut kynout a mezitím si předehřeji troubu na 170 °C.
  6. Šneky peču v troubě 15-20 minut do zlatava.
  7. Po upečení nechám šneky v košíčkách na mřížce vychladnout.
  8. Před servírováním pocukruji a v košíčkách podávám.

 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět