Linecké a převážně polomáčené rohlíčky, patří k mému oblíbenému cukroví, už od dětství. Jsou ze třeného lineckého těsta, které je řidší a tak se snadno stříká na plech. Následně se rohlíčky slepí marmeládou a máčí v čokoládě. Speciálně tyto rohlíčky milují i naše děti, takže když jsem natrefila v cukrárně nebo pekárně na linecké rohlíčky musela jsem je vzít domů i pro děti.
Když jsem viděla v naší skupince o sladkém pečení příspěvek na linecké rohlíčky, musela jsem je vyzkoušet. Děti se na ně vrhli, že jsem měla co dělat, aby zbylo i na focení. Zuzka pak pronesla, že moje rohlíčky jsou lepší než kupované a to mě moc potěšilo.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 240 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíci vanilkového cukru
na slepení:
- kyselejší marmeládu ( rybízová, zahradní směs)
na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- kousek másla ( na mléčnou polevu trochu smetany)
Jak na to
- Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce dám do mísy a pomocí robotu a třecí metly třu těsto 10 minut.
- Když je směs hladká a světlá přidám postupně mouku a dál nechám těsto třít.
- Troubu předehřeji na 170 °C horkovzduch.
- Dva plechy vyložím pečícím papírem.
- Do cukrářského sáčku se zdobící placatou špičkou si dám trochu těsta a na plech stříkám rohlíčky tak, že zdobícím sáčkem maluji vlnky. Rohlíčky jsou dlouhé cca 5 cm.
- Když mám rohlíčky po celém plechu, vložím plech do rozehřáté trouby a peču kolem 7-8 minut. Jak okraje rohlíčků zezlátnou, plech vyměním za další a upečené rohlíčky nechám vychladnout.
- Vychladlé rohlíčky vždy dva slepím marmeládou k sobě.
- Čokoládu s kouskem másla nebo smetany v kastrolku rozpustím a ihned slepené rohlíčky do čokolády z půlky namočím. Rohlíčky pokládám na mřížku, aby přebytečná čokoláda mohla stéci.
- Rohlíčky skladuji v chladu a nejlepší jsou odleželé.
Žádné komentáře