První recept v novém roce odstartovala blog lahodná extra čokoládová pěna. Na Vánoce se mi udělala velká zásoba hořké čokolády, a tak jsem dostala chuť na něco rychlého a hodně čokoládového. Po pečení cukroví, padla volba na něco nepečeného. Čokoládovou pěnu jsem chtěla připravit už dlouho. Takovou, která bude opravdu lehká, hodně čokoládová, návyková, stejně jaká je samotná čokoláda. Některé recepty vám vyjdou v čokoládový puding a to jsem nechtěla. Nakonec jsem dala dohromady několik receptů a za pomoci manžela, který byl nedočkavý, až ji bude moct ochutnat, vytvořila skvělý dezert plný čokoládové chuti.
Co budu potřebovat ( na 2 porce)
- 100 g hořké kvalitní čokolády min. 60 % kakaa
- 20 g másla
- 3 lžíce vody
- 2 vejce
- 2 lžičky krupicového cukru
- ¼ lžičky soli
- ½ lusku vanilky
- 100 ml smetany ke šlehání
Jak na to
- Do skleněné mísy nebo nádoby, která může být nad parou dám nasekanou čokoládu a vodu. Mísu postavím na hrnec s vařící vodou a nechám čokoládu s vodou úplně rozpustit. K rozpuštěné čokoládě přidám kousek másla a míchám metlou dokud nevznikne hladká trochu tekutá čokoládová směs.
- Mísu s čokoládou odstavím z páry a nechám chvíli vychladnout.
- Vejce chvíli nechám při pokojové teplotě. Oddělím si žloutky od bílků. Žloutky s lžičkou cukru, soli a vanilkové dřeně vyšlehám na světle žlutý krém. Šlehám cca 2 minuty.
- Čokoládu, která je tekutá a vychladlá přidám k žloutkové směsi a zamíchám, aby se obě směsi propojily.
- Z bílků a lžičky cukru vyšlehám pevný sníh, který postupně přidávám do čokoládové směsi. Bílky jen opatrně zamíchám.
- Smetanu si vyšlehám na tuhou šlehačku a také ji opatrně přimíchám do čokoládové směsi.
- Čokoládovou směs naleji do pohárků a dám do lednice ztuhnout.
- V lednici čokoládovou pěnu nechám 5-24 hodin. Čím déle se čokoládová pěna chladí tím je její konzistence lepší.
- Před servírováním čokoládovou pěnu můžu ozdobit šlehačkou, nebo čokoládovými hoblinkami.
Žádné komentáře