Netradiční zákusky

Crème brûlée

4.7.2024

Crème brûlée je francouzský dezert, který si získal oblibu po celém světě kvůli své jednoduchosti a přitom báječné smetanové chuti s vůní vanilky. Tento dezert, který doslova znamená „spálený krém,“ se skládá z hedvábně hladkého vanilkového krému, který je pod tenkou a křupavou vrstvou karamelu, která praská při každém zakousnutí. Crème brûlée je ideální pro zvláštní příležitosti nebo když si chcete dopřát něco výjimečného. Přestože vypadá luxusně a náročně, je jeho příprava překvapivě jednoduchá. 

 

Co budu potřebovat 

smetana300 ml smetany ke šlehání 33%
Vejce4 žloutky 
vanilkový luskvanilkový lusk 
třtinový cukr3 lžíce přírodního cukru 

Dále: 
cukrkrupicový cukr na posypání 
borůvkyborůvky / drobné ovoce na ozdobu 

 

Jak na to

  1. Do rendlíku naleji smetanu, přidám cukr a obsah vanilky. Směs míchám, zahřívám do bodu varu a hned odstavím. Směs nechám mírně vychladnout. 
  2. Žloutky  vyšlehám do spojení a za stálého míchání vlévám do smetany. Rozmíchám, aby směs trochu zhoustla a hned ji přeleji do přípravených mističek. Misky dám na plech, který podleji trochou vody cca do výšky 2 cm. 
  3. Peču v rozehřáté troubě na 100 °C , 90 minut. Po upečení je povrch světlý, ve středu mírně rosolovitý. 
  4. Mističky s krémem nechám vychladnout a dám je zatuhnout do lednice na min. 3 hodiny, ideálně déle. 
  5. Po ztuhnutí krému posypu povrch v tenké vrstvě cukrem a nechám ho zkaramelizovat pomocí flambovací pistole popř. krátce v troubě. 
  6. Nakonec mističky ozdobím čerstvým ovocem a lístky meduňky/máty a ihned podávám. 

test ikonyTip

Cukr nechám zkaramelizovat, až těsně před podáváním. V lednici by karamelová vrstva nebyla křupavá a mohla by lepit. Karamelovou vrstvu je potřeba udělat tenkou, aby šla lžící rozlomit a byla příjemná k jídlu. Crème brûlée skladuji v lednici max 3 dny. 

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět