Crème brûlée je francouzský dezert, který si získal oblibu po celém světě kvůli své jednoduchosti a přitom báječné smetanové chuti s vůní vanilky. Tento dezert, který doslova znamená „spálený krém,“ se skládá z hedvábně hladkého vanilkového krému, který je pod tenkou a křupavou vrstvou karamelu, která praská při každém zakousnutí. Crème brûlée je ideální pro zvláštní příležitosti nebo když si chcete dopřát něco výjimečného. Přestože vypadá luxusně a náročně, je jeho příprava překvapivě jednoduchá.
Co budu potřebovat
300 ml smetany ke šlehání 33%
4 žloutky
vanilkový lusk
3 lžíce přírodního cukru
Dále:
krupicový cukr na posypání
borůvky / drobné ovoce na ozdobu
Jak na to
- Do rendlíku naleji smetanu, přidám cukr a obsah vanilky. Směs míchám, zahřívám do bodu varu a hned odstavím. Směs nechám mírně vychladnout.
- Žloutky vyšlehám do spojení a za stálého míchání vlévám do smetany. Rozmíchám, aby směs trochu zhoustla a hned ji přeleji do přípravených mističek. Misky dám na plech, který podleji trochou vody cca do výšky 2 cm.
- Peču v rozehřáté troubě na 100 °C , 90 minut. Po upečení je povrch světlý, ve středu mírně rosolovitý.
- Mističky s krémem nechám vychladnout a dám je zatuhnout do lednice na min. 3 hodiny, ideálně déle.
- Po ztuhnutí krému posypu povrch v tenké vrstvě cukrem a nechám ho zkaramelizovat pomocí flambovací pistole popř. krátce v troubě.
- Nakonec mističky ozdobím čerstvým ovocem a lístky meduňky/máty a ihned podávám.
TipZ našeho e-shopu:
Žádné komentáře